BBC se omluvila za sexuální skandály své bývalé hvězdy

Londýn - Britská mediální společnost BBC se dnes omluvila ženám, které tvrdí, že je v minulosti sexuálně zneužíval jeden z nejznámějších moderátorů BBC Jimmy Savile. Skandál vrhl na BBC nepříznivé světlo nejen kvůli obviněním, ale také kvůli tomu, že dokument obviňující Savilea neodvysílala.

Savile, který patřil ve své době k nejoblíbenějším televizním osobnostem, zemřel loni ve věku 84 let. Byl znám excentrickým zjevem, oblečením i výroky. V roce 1990 ho královna povýšila do šlechtického stavu za jeho charitativní činnost.

Nicméně jeho reputace posmrtně utrpěla, když konkurent BBC, televize ITV, odvysílal dokument, ve kterém řada žen tvrdila, že je Savile v 70. a 80. letech sexuálně zneužíval. Některým bylo tehdy jen 12 let. Často prý k těmto incidentům docházelo přímo ve studiích BBC.

Stanici uškodilo i to, že některé ženy mluvily o tom, že v BBC bylo tehdy podobné jednání poměrně běžné. Stejně tak některé Savileovy kolegyně po odvysílání dokumentu uvedly, že jeho jednání bylo veřejným tajemstvím.

BBC odmítla dokument odvysílat

Nový šéf veřejnoprávní BBC George Entwistle, který je ve funkci teprve měsíc, uvedl, že stanice bude plně spolupracovat s policejním vyšetřováním. „Rád bych se omluvil každé z těchto žen za to, co tady musely podstoupit,“ řekl.

BBC uškodil i fakt, že vedení nejprestižnějšího zpravodajského pořadu BBC Newsnight odmítlo loni v prosinci odvysílat vlastní dokument obviňující Savilea. Vedení BBC odmítlo, že by chtělo aféru tutlat. Šéfredaktor Newsnight řekl, že vysílání pořadu zastavil, protože obvinění nebyla dostatečně podložená. Tento krok podle britských médií vyvolal odpor redaktorů Newsnight.