Odvolací soud s Pussy Riot: Pro jednu podmínka, pro ostatní dva roky natvrdo

Moskva - Moskevský odvolací soud zmírnil trest pro členku Pussy Riot Jekatěrinu Samucevičovou z nepodmíněného na podmíněný. U ostatních dvou - Naděždy Tolokonnikovové a Marije Aljochinové - potvrdil dva roky vězení za výtržnost v pravoslavném chrámu Krista Spasitele, kde punkerky zazpívaly protiputinovskou modlitbu. Rozsudek se stal pravomocným. Dívky se dnes opět věřícím omluvily, ale vinu přiznat odmítly. Samucevičová už vyšla na svobodu, rozhovory odmítla poskytnout.

V soudní síni po rozhodnutí propustit Samucevičovou na svobodu zazněl jásot a potlesk. Nadšení se však změnilo ve zklamání poté, co soudce dodal, že další dva rozsudky zůstávají nezměněny. „Soud tímto způsobem uznal, že Samucevičová se může napravit i bez izolace,“ vysvětlila mluvčí soudu. Ten má během deseti dnů rozhodnout o místě, kde si Tolokonnikovová a Aljochinová začnou trest odpykávat.

Obhajoba míní napadnout verdikt ještě u prezídia moskevského soudu, u nejvyššího soudu a ve Štrasburku u Evropského soudu pro lidská práva. Žádala zrušení srpnového rozsudku jako neopodstatněného a nezákonného a osvobození svých klientek. Podle obhajoby byly dívky odsouzeny na pokyn shora, ačkoli se dopustily nanejvýš přestupku trestaného pokutou. Odvolací tribunál se sešel už začátkem října, byl ale odročen - Samucevičová požádala o změnu obhájců. Soud její žádosti po tahanicích nakonec vyhověl a jednání odročil o deset dní.

Jekatěrina Samucevičová
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

Soud propustil jedinou bezdětnou punkerku

V případě Samucevičové svou roli sehrálo právě to, že v předvečer odvolacího procesu vyměnila advokáty, omlouvala se věřícím a změnila linii obhajoby, která zdůrazňovala její menší roli v kontroverzním happeningu: z kostela byla vyvedena už po 15 vteřinách, tedy ještě než všechno začalo. „Neúčast v rouhačství soudkyně ocenila na dva roky podmíněně,“ poznamenal bloger Rustem Adagamov. Paradoxně na svobodu vychází bezdětná punkerka, zatímco ostatní dvě mají malé děti. V jiných případech soudy dovolují i odklad trestu, dokud ratolesti nepovyrostou.

Soudní budovu ještě před začátkem jednání obklopily desítky policistů a příslušníků soudní stráže, v okolí parkuje několik policejních autobusů. Sešel se dav stoupenců a odpůrců Pussy Riot i množství novinářů. Odvolací soud se odehrával za přísných bezpečnostních podmínek.

Pussy Riot před soudem: Omlouváme se, ale jsme nevinné

V úvodu dnes obhajoba požádala o vyslechnutí svědků, které během srpnového procesu nepřipustila soudkyně Marina Syrovová, jakož i o novou soudní expertizu kontroverzního vystoupení Pussy Riot, protože její autorka byla mezitím zpochybněna v jiném procesu. Odvolací soud obě tyto žádosti hned zamítl, stejně jako žádost o pokárání prezidenta za vměšování do procesu.

Pak dostaly slovo samy obviněné - Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová. „Nechtěla jsem nikoho urazit a omlouvám se, pokud jsem se věřících dotkla. Ale naše akce byla politická, proti režimu prezidenta Vladimira Putina,“ zdůraznila Samucevičová a podobná slova pronesly i její kolegyně na lavici obžalovaných v prosklené kabině a zdůraznily, že jsou nevinné a rozsudek by měl být zrušen.

Aljochinová však pochybuje, zda po sedmi měsících „vylévání kýblů špíny a lží“ na Pussy Riot je ruská justice, zdiskreditovaná předchozími procesy, s to dospět k čestnému soudu. Jako „nepřípustné vměšování v právním státu“ odmítla i přísliby církve, že se výměnou za pokání přimluví u soudu. Vyčetla prezidentu Putinovi, že se stydí vyslovit název kapely, ale nestyděl se slibovat, že nepřátele nechá „odkráglovat na hajzlících“. Přislíbila, že se nenechá umlčet „ani na Sibiři“.

Řekly u soudu:

Jekatěrina Samucevičová:
„Nechtěla jsem nikoho urazit a omlouvám se, pokud jsem se věřících dotkla. Ale naše akce byla politická, proti režimu prezidenta Putina.“

Marija Aljochinová:
„Neklaďte nám za vinu, co jsme neudělaly. Ve vězení jsme za politické názory! Rozhodně jsme nevinné. To přece musí být každému jasné. Všem věřícím se znovu omlouváme. Nechtěli jsme je v žádném případě urazit. Chtěly jsme jen upozornit na fakt, že jsou v naší zemi politické špičky úzce propojeny s těmi náboženskými.“

Naděžda Tolokonnikovová:
„Je jasné jako den, že naše vystoupení bylo politické, a ne protináboženské.“

Ruská pravoslavná církev, která čin považuje za znesvěcující, ženy vyzvala k pokání a soud k následnému zmírnění trestu. „Moc od toho nečekáme. Můžou jim odpustit jen tři nebo maximálně šest měsíců z trestu. A to přesto, že premiér Medvěděv prohlásil, že by je měli propustit,“ komentoval ještě před zahájením odvolacího procesu manžel Tolokonnikovové Pjotr Verzilov. „Káťa měla štěstí, že soud přihlédl k jejímu chování, ale potvrzení trestu pro ty další dívky je velmi nespravedlivé. Těch zločinů se nedopustily,“ prohlásil otec Samucevičové Stanislav.

Pussy Riot
Zdroj: ČT24/ISIFA

Putin: Děvčata dostala to, co chtěla

Prezident Vladimir Putin o víkendu v televizi prohlásil, že dívky si trest zaslouží, a že „děvčata dostala to, co chtěla“. Jejich příznivci podle Putina celou věc nadměrně rozmázly, a tak to dívky dotáhly až před soud. Pussy Riot, které v pravoslavném chrámu zazpívaly punkovou modlitbu Bohorodičko, vyžeň Putina, podle prezidenta narušily morálku a náboženské city všech Rusů. Dodal, že už by nic z dobrých mravů nezůstalo. 

Věřícím se hudebnice omluvily za etickou chybu, před soudem hájily povahu protestu jako politickou akci. Soudkyně je ale poslala do vězení za výtržnictví motivované náboženskou nenávistí. „Tyto činy se dotýkají citů věřících, zasluhují odsouzení a nemůžou být bez trestu, ať už je jejich ospravedlnění jakékoli,“ uvedl mluvčí ruské pravoslavné církve Vladimir Legojda.

Rusové pro jednání dívek nemají nijak velké pochopení. Podle posledního průzkumu s nimi sympatizuje pouhých šest procent obyvatel, 51 procent na jejich vystoupení nevidí nic dobrého a zbytek se o případ nezajímá. 

Punkerky byly nominovány na Sacharovovu cenu

Spor o Pussy Riot už dávno překročil ruské hranice. Punkerkám dokonce vynesl nominaci na Sacharovovu cenu, udělovanou Evropským parlamentem. Ke zrušení rozsudku vyzvalo i Parlamentní shromáždění Rady Evropy. Zasedání kvůli výtkám na adresu Moskvy bojkotoval předseda Státní dumy Sergej Naryškin.

O podmínkách ve vězení, kde zatím ženy setrvávají, se moc neví. Věznice v Rusku jsou přeplněné a sociální podmínky mnohdy otřesné.

Řada Němců se bouří proti nominaci Pussy Riot na Lutherovu cenu

Silné protesty naopak vyvolala v Německu nominace Pussy Riot na Lutherovu cenu. Proti návrhu vystoupili politici i evangeličtí teologové, podle nichž byl protest Rusek proti prezidentovi Vladimiru Putinovi rouhačstvím. Odpůrci nyní usilují o zrušení nominace, vedení města Wittenberg ale na svém rozhodnutí trvá.

Cenu oficiálně nazývanou Neohrožené slovo uděluje každé dva roky 16 německých měst spojených s působením náboženského reformátora Martina Luthera (1483-1546). Každý má právo navrhnout osobu nebo instituci, která podle něj stejně jako Luther neohroženě vystoupila proti nespravedlnosti. Z kandidátů vyberou v listopadu vítěze, který příští rok kromě ocenění získá 10 000 eur. Podle wittenberské radnice by si ho nejvíce zasloužily právě členky Pussy Riot za svou odvahu stát za svým protestem, i když kvůli němu čelí represím.