Zásah v Dubrovce kritizuje stále více Rusů

Moskva - Rusko si připomíná deset let od útoku čečenského komanda na moskevské divadlo Dubrovka. Vzpomínkové akce vyvrcholí v pátek, kdy uplyne přesně deset let od policejního zásahu, který je dodnes zpochybňován. Kromě teroristů zabil i 130 návštěvníků divadla.

Stále více Rusů kritizuje způsob zásahu v Dubrovce. Ani ne třetina Rusů zůstává přesvědčena o správnosti protiteroristické operace. Rok po tragédii to bylo přitom 51 procent. Více než třetina Rusů se navíc domnívá, že od přepadení Dubrovky teroristy se nic pro zlepšení bezpečnosti neudělalo. 

Osud stovek návštěvníků oblíbeného muzikálu sledoval celý národ se zatajeným dechem. Bombami ověšení Čečenci udeřili v samém centru metropole. Skupina teroristů v čele s Movsarem Barajevem vtrhla do divadla uprostřed představení Severo-Východ. Zajali 900 lidí včetně herců a dětí. A po ruské vládě požadovali stažení vojsk z Čečenska. Kromě silných bomb měli teroristi i střelné zbraně. 

Po třech dnech zasáhla policie toxickým plynem. Dovnitř ho pustila ventilací. Plyn sice zabil 40 teroristů, s nimi ale o život přišlo i 120 rukojmích. Policejní zásah je proto dodnes kontroverzním tématem. Navíc složení plynu úřady tajily a to ztížilo ošetření rukojmích. 

Koncem loňského roku Evropský soud pro lidská práva nařídil Rusku odškodnit oběti. Výše finanční kompenzace dosáhla v celkové výši 1,24 milionu eur (asi 31 milionů Kč).