„České“ městečko West. Zde se pečou koláče a tančí polka

West (Texas, USA) - Do texaského městečka West, kde si středeční exploze továrny na hnojiva vyžádala několik desítek mrtvých a přes stovku zraněných, míří český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Jeho hlavním úkolem je zjistit, jak může svým krajanům stará vlast pomoct. Díky českým přistěhovalcům totiž město ležící asi sto kilometrů od Dallasu vzniklo a přibližně tři čtvrtiny z 2 700 obyvatel se k českému původu dodnes hlásí. Ti starší dokonce ještě umí částečně česky.

Zda jsou mezi oběťmi výbuchu potomci českých přistěhovalců, zatím není jasné. „Nevíme o žádném českém občanovi, který by byl zraněn nebo byl mezi zesnulými. Vycházíme ale z toho, že až 70 procent obyvatel města West jsou potomci českých přistěhovalců, a to i z doby Rakouska-Uherska. Nelze tudíž v žádném případě vyloučit, že někdo z nich nebude nehodou dotčen,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol. Velvyslanec Gandalovič bude právě tyto informace na místě zjišťovat.

Výbuch ve Westu zažila i Marcela Vaculíková:

„Asi kolem osmé hodiny jsem byla s tchýni v babtistickém kostele pár bloků od našeho domu. Slyšeli jsme výbuch, nikdo nevěděl co se děje: vypnulo se tam světlo a něco začalo padat ze stropu. Tak jsem ji sebrala a šli jsme ven, kde jsme zjistili, že to byl výbuch. Lidé z našeho sousedství všichni odjeli mimo město. Naši sousedi museli jet se svými dětmi na pohotovost, protože děti nemohly dýchat. Vyhořela i škola, kam chodily naše děti.“

Pro imigranty z Rakouska-Uherska byl stát Texas na jihu USA oblíbeným cílem už od 19. století. Kromě touhy po svobodě a lepším životě sem spoustu lidí přilákal evangelický duchovní Josef Arnošt Bergmann. Ten v roce 1850, krátce po svém příjezdu do Ameriky, uveřejnil v Moravských novinách dopis, ve kterém svým krajanům vyprávěl, jak je v Texasu k dispozici spousta volných pozemků za slušnou cenu a jak je snadné sehnat vše potřebné k hospodaření. 

Za centrum české a moravské imigrace v Texasu platí region Fayette County, jemuž se někdy přezdívá „kolébka české imigrace“. Na první pohled o tom svědčí i názvy některých tamějších sídel jako Dubina, Hostyn, Praha či Nechanitz.

Prosperující český živel

První větší imigrantská skupina dorazila do Texasu v roce 1852 z Nepomuku a Čermné v severovýchodních Čechách. Další vlny odvážlivců následovaly i v následujících letech. Část z těchto přistěhovalců se rozhodla také usídlit v místě jménem West, kde právě probíhala stavba železnice spojující Texas se státy Missouri a Kansas. Během 19. století se tak v oblasti začalo mluvit o „prosperujícím českém živlu“.

První osadníci se zde začali objevovat už ve 40. letech, městem se ale West oficiálně stal v červnu 1892, po dostavbě kolejí. Dříve zemědělská osada známá zpracováním bavlny se tak postupně přetvářela na významné obchodní centrum celé oblasti. Mimo obchodů si čeští a zejména moravští přistěhovalci postavili dílny, školy, ordinace i kostel. 

Díky tradici zakládání velkých rodin už Češi ve 20. letech minulého století celému Westu kulturně dominovali. V seznamu obyvatel proto nyní najdeme jména jako Brezina, Kucera ci Kolar a mezi nejslavnější osobnosti města se řadí dva baseballoví hráči Cliff Bartosh a Scott Podsednik. Někteří ze starousedlíků se česky ještě stále domluví.

Tommy Muska, starosta města West:

„Potřebujeme vaše modlitby. Zasáhlo to opravdu hodně lidí. Myslím, že až se probudíme, spousta lidí tady bude chybět.“

Benzinka u Zátopka a české koláče u Oprah

Řada potomků z původních osadníků vede podniky a pokračuje v obhospodařování půdy svých předků až do dnešních dní. Česká, respektive moravská stopa je zde tudíž stále na první pohled patrná. Ubytovat se lze v hotelu Czech Inn nebo Czech Best Western, benzin načerpat u pumpy Zatopek Oil. V městečku se také pravidelně konají festivaly Westfest, na nichž se tančí polka a soutěží v pečení koláčů.

Pekárna Czech Stop
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Pečivo, které známe ze střední Evropy, si můžete koupit v pekárně s názvem Czech Stop. V nabídce podniku, který před třiceti lety založil podnikatel Bill Tolk, jsou pravé „kolaches“, „klobasnek“ či „strudels“. Věhlas českých buchet a koláčů je přitom takový, že se o něm mluvilo i ve slavné talk-show Oprah Winfreyové.

Městu se díky úspěchu dobrot přezdívá „the kolache capital of Texas“ (texaské hlavní město koláčů). Od včerejška ale bude bohužel West znám i jinou událostí. „Nejprve to začalo požárem a poté došlo k obrovskému výbuchu. Měl jsem pocit, že došlo k obrovskému zemětřesení,“ popsal zkázu zaměstnanec pekárny Jose Peres.

Výbuch továrny na hnojiva v Texasu
Zdroj: EPA/LARRY W. SMITH/ISIFA

Kolik obyvatel dnešního Texasu má české, moravské či slezské kořeny, není zcela jasné. Podle několik let starého odhadu představitelů Texas Czech Heritage and Cultural Center jde minimálně o půl milionu lidí, ale některé odhady mluví až o milionu potomků českých přistěhovalců.

„Jsou to lidé třetí a čtvrté generace přistěhovalců, přesto se neustále hlásí ke svým kořenům – ale už je to taková ta nedělní etnicita. To znamená třeba jít na festival, umí také pár vět česky – já mám rád české pivo, tancuju českou polku,“ vysvětlil znalec českých krajanů v zahraničí Ivan Dubovický. Pokud se ale krajané snažili rozvinout nějaké aktivity v zahraničí, na Českou republiku nezapomínají a po roce 1989 jejich zájem ještě vzrostl, někteří mladí lidé třeba odjíždí do Čech za studiem. Pokud jsou ve spolupráci z texaskými krajany někde rezervy, pak je to spíše česká strana, myslí si Dubovický.

Na místo jede český velvyslanec v USA Petr Gandalovič, aby zjistil, jak může Česko pomoct postiženým krajanům. „Pomoc bude hlavně symbolická, Česká republika chce ale vyjádřit sounáležitost s lidmi, kteří se hlásí ke svému českému původu,“ uvedl Gandalovič, který na místo dorazí vpodvečer místního času.

„Vzhledem k tomu, že jde o komunitu, kde žije 70 procent lidí českého původu, tak Česká republika stejně tak jako poskytla pomoc obětem hurikánu Katrina, tak se bude snažit pomoci i našim krajanům v Texasu,“ očekává Dubovický.

Velvyslanec také upozornil, že potomci českých přistěhovalců – ve třetí nebo čtvrté generaci – tvoří i velkou část obětí výbuchu. „Především jsou to mladí chlapci – hasiči a většina z nich má české kořeny,“ uvedl velvyslanec.

„Je to město skutečně české, ti lidé se ke svým českým kořenům hlásí. Je naší povinností, abychom je podpořili nejen soustrastí, ale i skutečnou humanitární pomocí,“ konstatoval velvyslanec, který v Texasu bude pobývat nejméně do pondělí.