Carnajev je při vědomí, vyšetřovatelům píše

Boston – Džochar Carnajev, kterého americká policie podezírá z podílu na bombovém útoku na Bostonském maratonu, je při vědomí. S vyšetřovateli komunikuje, ovšem nikoli ústně – píše jim, oznámily televize NBC a ABC. Na otázky ale odpovídá pouze občas. Devatenáctiletý Carnajev utrpěl zranění úst a krku.

Jak Džochar Carnajev ke střelné ráně, která mu prošla ústy a vyšla krkem, přišel, není zřejmé. Vyšetřovatelé uvažují o možnosti, že si ji způsobil sám, když se pokusil o sebevraždu. Proto ho vyslýchají, ačkoli stále leží na jednotce intenzivní péče. „Zbývá ještě spousta otázek, které budou muset vyšetřovatelé zodpovědět, včetně těch určených přímo podezřelému. Ale rozhodně už není důvod k obavám z žádného nebezpečí,“ podotkl guvernér státu Massachusetts Deval Patrick.

Policisty zajímá i to, zda nemělo být útoků více. V okolí místa, kde v sobotu Carnajeva dopadli, totiž našli rozsáhlý arzenál – náboje, bomby a střelné zbraně. „Máme důvod věřit, že na základě důkazů nalezených na místě činu – nevybuchlého arzenálu výbušnin a palebné síly, kterou měli – chystali další útoky,“ poukázal komisař bostonské policie Ed Davis.

Mediální konzultant Brady Clough:

„Otázkou je kvalita práce FBI, protože co jsem postřehl, tak před dvěma lety, v roce 2011, vyšla zpráva, že cizí vláda, posléze upřesnili, že šlo o zpravodajské služby Ruska, upozornily na to, že pan Carnajev je podezřelá osoba,“ uvedl Cough s tím, že podle těchto informací mohl mít Carnajev vazbu na extrémní islámské slupiny.

Policisté dopadli mladšího z dvou bratrů, které podezírají z bombového útoku při Bostonském maratonu, po rozsáhlé pátrací akci v noci na sobotu. Obklíčili ho na bostonském předměstí Watertown. O sedm let starší Tamerlan Carnajev zahynul po přestřelce s policií v pátek.