Brusel jen zneužívá svou moc, reagoval Orbán na kritiku

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho Svaz mladých demokratů (Fidesz) dnes oplatil kritiku Evropskému parlamentu. Ten ve středu obvinil maďarskou vládu z porušování základních principů demokracie a požadoval nápravu. Orbánova strana předložila maďarskému parlamentu ke schválení rezoluci, podle níž Evropský parlament konal proti evropským hodnotám a narušil svrchovanost Maďarska. Orbán v rozpravě prohlásil, že europarlament překročil své pravomoci a zneužil svou moc.

Zpráva Evropského parlamentu kritizuje vývoj v Maďarsku od roku 2010, kdy prakticky neomezenou moc získal Fidesz. Dokument vyzývá Orbánův kabinet k nápravě v řadě oblastí, včetně respektování práv menšin, svobody vyznání, nezávislosti justice a sdělovacích prostředků.

Podle Orbána stojí za postojem Evropského parlamentu ve skutečnosti hospodářské zájmy. Evropské instituce jsou totiž podle něj rozhořčeny tím, že jeho vláda domácnostem snížila ceny energií, a tím poškodila zájmy globálních společností.

„To odmítáme a raději budeme naslouchat dvěma milionům Maďarů, kteří podepsali petici na podporu plánu snížit poplatky za veřejné služby, a na podzim dále snížíme životní náklady rodin,“ prohlásil Orbán.

Premiér mimo jiné uvedl, že zpráva narušuje rovnováhu práv mezi členskými státy a Evropskou unií a že jejím cílem je narušit suverenitu jednoho z členských států, což ohrožuje celou Evropu a její budoucnost.

Opoziční Socialistická strana však namítla, že zpráva Evropského parlamentu nebyla namířena proti Maďarsku a jeho lidu, ale výhradně proti vládě. Nikdo také na evropském fóru vládu nekritizoval za snižování poplatků, ale za omezování základních práv, ohradil se proti Orbánově interpretaci šéf socialistů Attila Mesterházy.