PODÍVEJTE SE do útrob ztroskotané Costy Concordie

Řím - Italská policie zveřejnila nové záběry zevnitř ztroskotané výletní lodi Costa Concordia. Loď narazila do útesu u ostrova Giglio v lednu 2012. Ztroskotala a v jejích útrobách zemřelo 32 lidí. Loď během pár týdnů zamíří do Janova, kde ji sešrotují. U soudu se nyní za havárii zodpovídá kapitán plavidla Francesco Schettino, který loď proti pravidlům opustil v době, kdy na palubě ještě byli lidé. Obžalován je ze zavinění neštěstí, hrozí mu 20 let vězení.

Policie zveřejnila unikátní záběry z vraku Costy Concordie (zdroj: ČT24)

Policejní záběry jsou z loňského září, kdy se loď podařilo narovnat do vzpřímené polohy a připravit tak na přesun do Janova. Kolos o 114 tisících tunách potáhne do italského přístavu několik lodí. Podle velitele italské civilní obrany Franca Gabrielliho bude nutné akci provést mezi 13. červencem a 9. srpnem, kdy meteorologové předpovídají nejlepší podmínky na moři.

Cesty, která rychlostí chůze potrvá nejméně pět dnů, se ale obávají ekologové. „Chceme, aby celá operace probíhala veřejně a za denního světla a hlavně, aby zvolili možnost, která bude pro životní prostředí znamenat nejmenší riziko,“ zmiňuje aktivista Luca Lacobondi. Uvnitř vraku jsou totiž stále tuny odpadu, chemikálií a shnilého jídla, které musí potápěči před vyplutím zajistit pomocí sítí.