V Bolívii lze zaměstnat už desetileté děti

La Paz - V Bolívii budou děti legálně pracovat už od deseti let. Umožňuje to nový zákon, který schválil tamní parlament. Novelu podpořil i prezident Evo Morales. Bolívie je přitom signatářskou zemí mezinárodní úmluvy, která zakazuje pracovat dětem do čtrnácti let.

Třináctiletý Julio chodí místo do školy pracovat do cihelny. Těžkou práci navíc dělá nelegálně - podle dosavadních zákonů si může vydělávat až od čtrnácti. Julio ale nemá na výběr. Jeho rodina by jinak přišla o střechu nad hlavou. „Pracuji, abych pomohl své mamince. Sama vydělávat nemůže, protože si poranila ruce,“ říká chlapec.

Podobný osud jako Julio má v Bolívii podle oficiálních statistik asi 20 procent dětí ve věku od sedmi do čtrnácti let. Na venkově nejčastěji pracují za náročných podmínek v zemědělství nebo v dolech. Ve městech zase jako pouliční prodavači.

Vláda věří, že nový zákon umožňující legálně vydělávat už desetiletým vylepší ekonomickou situaci nejchudších rodin. Porušování zájmů dětí se politici nebojí. Pod hranicí čtrnácti let totiž bude možné pracovat jen na speciální povolení. „Dáváme možnost pracovat dětem, které to opravdu potřebují. Povolení získají jen na některé typy práce a za určitých podmínek. Třeba v případě, že to nebude na úkor školní docházky,“ tvrdí kongresman Adolfo Mendoza.

Dětská práce ve světě
Zdroj: ČT24

Vláda tak uvrhne rodiny do ještě větší chudoby, tvrdí humanitární organizace

Lidskoprávním organizacím se ale rozhodnutí Bolívie nelíbí. Obávají se, že děti přestanou chodit do školy. A chudobu v zemi to nevyřeší.„ Ze statistik Mezinárodní organizace práce vyplývá, že dětská práce paradoxně přispívá k chudobě chudých zemí ještě víc, protože děti většinou dělají pro jiné rodiny zcela zadarmo nebo pobírají jenom minimální mzdu, takže do rodinného rozpočtu vůbec nepřispívají,“ uvedla Kateřina Gabrielová z humanitární organizace Člověk v tísni.

Desetimilionová jihoamerická země se teď stala první na světě, která oficiálně povoluje dětskou práci pod hranicí čtrnácti let. Mezi rozvojovými státy ale není zdaleka jediná, ve které k ní dochází. Po celém světě pracuje asi 170 milionů dětí. Z toho nejvíc v Africe a v Asii.

Bolívie zlegalizovala práci dětí od deseti let (zdroj: ČT24)