Za vytáhnutí repliky pistole zaplatil 12letý Američan životem

Cleveland (USA) - Policie v americkém Clevelandu zastřelila dvanáctiletého Tamira Rice, o němž se domnívala, že má zbraň. Ve skutečnosti šlo jen o repliku pistole. Muži zákona vypálili na hocha dvě střely poté, co údajně neuposlechl výzvu, aby dal ruce vzhůru. Okolnosti případu se vyšetřují.

Incident se odehrál v sobotu odpoledne na hřišti v parku Clevelandu ve státě Ohio, kam šel Tamir se svými kamarády. Na tísňovou linku následně zavolal jistý muž s tím, že na hřišti je osoba, která mává pistolí a míří s ní na lidi. Volající tehdy prý dispečerům nicméně řekl, že zbraň možná bude falešná. Podle clevelandské policejní asociace se ale k mužům zákona tato informace již nedostala. Když policisté na místo přijeli, údajně chlapce vyzvali, aby se vzdal, což prý neučinil. „Mladík měl zbraň za opaskem a vytáhl ji. Jeden z našich důstojníků vypálil dvě střely a mladíka zasáhl,“ popsal policejní velitel Ed Tomba. Chlapec měl prý jen airsoftovou napodobeninu zbraně, která ale připomínala poloautomatickou pistoli. Na následky střelných zranění zemřel v nemocnici.

Clevelandská policie se stala terčem kritiky již před dvěma lety, kdy automobilová honička v ulicích města skončila smrtí dvou lidí, přičemž policisté vypálili 137 střel.