Povolební jednání vstupují do třetího týdne. Hledá se předseda sněmovny i ministři

Události: Jednání o vedení sněmovny (zdroj: ČT24)

V nově zvolené Poslanecké sněmovně se začíná formovat blok proti tomu, aby hnutí ANO obsadilo post předsedy dolní komory. Strany k tomu vedou slova prezidenta Zemana o tom, že by nemusel po třetím neúspěšném pokusu o sestavení akceschopné vlády rozpustit sněmovnu, a Babišův kabinet by tak mohl vládnout v demisi po neomezený čas. První dva kandidáty na premiéra vybírá prezident, třetího pak právě předseda Poslanecké sněmovny. V tomto týdnu by tak mohlo dojít na společné jednání všech stran.

Jako o kandidátovi na post předsedy Poslanecké sněmovny se dosud nejvíce spekuluje o Radku Vondráčkovi z hnutí ANO. Jeho cesta do vedení dolní komory se ale nezdá být tak jasná, jako v uplynulých dnech.

Podle pověřeného předsedy ČSSD Milana Chovance je volba zástupce hnutí ANO do čela dolní komory riziková, protože by případně po dvou neúspěšných pokusech o sestavení vlády Andrejem Babišem nominoval dalšího kandidáta na post premiéra právě předseda sněmovny.  A ten by proto neměl být z hnutí ANO, nýbrž z jiné strany.

Miloš Zeman k povolební situaci
Zdroj: ČT24

„Pan Babiš na to přece už reagoval, že v žádném případě nechce vládu bez důvěry, že udělá minimálně dva pokusy, které bude mít, aby přesvědčil subjekty ve sněmovně, aby podpořili menšinovou vládu,“ reagoval na obavy ostatních sněmovních stran místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Vondráček, nebo Fiala?

Jednání se mají rozběhnout tento týden. Občanští demokraté zatím stále hledají podporu pro Petra Fialu. „Budeme se snažit v příštích dnech přesvědčit znovu všechny strany v Poslanecké sněmovně, že to je rozumný návrh a že tohle je cesta, jak dosáhnout cíle,“ říká předseda strany Petr Fiala (ODS).

Podle Chovance je Petr Fiala „velmi poctivý a slušný politik“, ale je prý velkou otázkou, zda se mu podaří sehnat podporu. „Máme tam stranu lidovou, máme tam Starosty,“ avizoval Chovanec. „Jednání demokratických stran napříč politickým spektrem je něco, co by se mělo v nejbližších dnech uskutečnit,“ reagoval předseda STAN Petr Gazdík.

Pokud se ODS nepodaří získat dostatečnou podporu pro Petra Fialu, tak já bych se přimluvil za to, abychom se pokusili ještě v těch pár dnech, co zbývají do 20. listopadu, najít nějakou konsenzuální osobu, kterou by byl schopen zbytek spektra bez hnutí ANO a možná bez komunistů podpořit, aby to byla určitá pojistka.
Milan Chovanec
Předseda ODS Petr Fiala
Zdroj: ČT24

Důležité bude rozhodnutí Pirátů, kteří zatím podporují Radka Vondráčka. Podle nich jim totiž Petr Fiala nebyl schopný říct, jak velkou podporu už má. „V tuto chvíli prostě stále platí to, co si odhlasoval poslanecký klub Pirátů. Toto se samozřejmě dá revokovat, ale já jsem zatím nezaznamenal žádnou realistickou informaci, nebo nějaký návrh, který by ukazoval, že to uspořádání je jiné,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Do Lán míří Okamura a komunisté

Hnutí ANO chce také tento týden znovu mluvit se všemi stranami. Na schůzkách mají dostat návrh na rozložení výborů. „Já jsem celý víkend pracoval na tom, abychom zohlednili požadavky všech subjektů. Chceme jim udělat nabídku, aby většina z nich měla důstojné zastoupení tak, jak požadují,“ uvedl místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Jednat se bude kromě politických stran mezi sebou navzájem také na zámku v Lánech. Za prezidentem Zemanem tam kvůli povolebnímu mapování názorů míří tento týden zástupci SPD a komunistů.

Podle politologa Pavla Šaradína se může pondělní diskuse mezi předsedou SPD Tomiem Okamurou a prezidentem Zemanem stočit ke kandidatuře na Hrad. Zeman chce obhajovat funkci a možnost, že by se Okamura mohl stát jeho vyzyvatelem, je stále ve hře. Nejzazší termín k podání přihlášky je v úterý odpoledne.