Lipavský apeloval v OSN na lídry, aby nebyli lhostejní. Trussová slíbila pokračování vojenské pomoci Ukrajině

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na Valném shromáždění OSN prohlásil, že organizace a její principy jsou ohrožené kvůli invazi Ruska, jednoho ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN, na Ukrajinu. Nová britská premiérka Liz Trussová na shromáždění slíbila, že Británie bude Ukrajině poskytovat vojenskou pomoc do té doby, než Kyjev vyhraje válku proti Rusku. Uvedla také, že ekonomická síla demokratických států může pomoci potlačit autoritářství. Izraelský premiér na shromáždění uvedl, že podporuje dvoustátní uspořádání s Palestinci, tedy vytvoření samostatné Palestiny.

„V tomto kritickém okamžiku konfliktu slibuji, že zachováme nebo zvýšíme naši vojenskou podporu Ukrajině na tak dlouho, jak to bude nutné (…). Nepřestaneme v tom, dokud Ukrajina nezvítězí,“ řekla Trussová. 

Vladimir Putin se podle Trussové vyhlášením mobilizace „snaží ospravedlnit své katastrofální selhání“ na Ukrajině. „Tohle nebude fungovat. Mezinárodní aliance je silná, Ukrajina je silná,“ prohlásila britská premiérka.

Trussová dále přislíbila, že „Británie bude do roku 2030 vynakládat tři procenta svého hrubého domácího produktu na obranu, čímž si v Evropě jako bezpečnostní aktér zachová vedoucí postavení“.

Nakonec vyzvala k vytvoření rozsáhlého liberálního hospodářského plánu, jakéhosi „ekonomického NATO“. „Skupina G7 a naši podobně smýšlející partneři musí jednat jako ekonomické NATO, aby společně bránili naši prosperitu,“ podotkla.

Premiérka Velké Británie Liz Trussová na Valném shromáždění OSN
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Lipavský: Rusko porušuje Chartu OSN

Podle Lipavského se Rusko snaží „rozložit bezpečnostní architekturu evropského kontinentu“. Ministr zahraniční upozornil na ironii toho, že ruský prezident částečnou mobilizaci vyhlásil a „světu pohrozil jadernou zbraní“ na Mezinárodní den míru. Šéf české diplomacie posléze s pomocí citátu Václava Havla apeloval na světové lídry, aby nebyli lhostejní.

Ruskou invazi označil za „neoprávněnou, nevyprovokovanou a nezákonnou“. Vedle toho, že porušuje Chartu OSN, podle něj vážně poškozuje globální ekonomiku, potravinovou bezpečnost a mezinárodní řád založený na pravidlech.

Český ministr zahraničí připomněl, že Česká republika podporuje suverenitu, jednotu a nezávislost Ukrajiny v jejích mezinárodně uznaných hranicích a že Praha neuznává anexi Krymu. S předstihem odsoudil referenda o připojení k Rusku v Moskvou okupovaných či ovládaných částech ukrajinského území.

Obdobně se postavil ke zvěrstvům, která ruští okupanti páchají na Ukrajině, a kritizoval „apokalyptické ostřelování civilní infrastruktury“. Připomněl existenci filtračních táborů a deportace ukrajinského obyvatelstva včetně dětí.

„Existuje mezinárodní odpovědnost Ruska za agresi, ale existuje také individuální trestní odpovědnost za zločiny spáchané v tak velkém rozsahu ruskými vojsky,“ konstatoval Lipavský. Připomněl, že Praha podporuje vyšetřování situace na Ukrajině Mezinárodním trestním soudem a stojí za žádostí Ukrajiny o zahájení řízení u Mezinárodního soudního dvoru proti Ruské federaci na základě úmluvy o genocidě. Vyzval také ke zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude stíhat zločin agrese spáchaný Putinovým Ruskem.

Lipavský měl ve čtvrtek projev také v Radě bezpečnosti OSN. Zástupce České republiky v tomto orgánu vystoupil téměř po třiceti letech. Ústředním tématem projevu byla ruská agrese proti Ukrajině. Lipavský hovořil o tom, že je nepřijatelné, aby Rusko rozhodlo o anexi další části Ukrajiny, a apeloval na zřízení mezinárodního tribunálu v otázce agrese Ruska proti Ukrajině.

Izraelský premiér podpořil dvoustátní uspořádání s Palestinou

Izraelský premiér Jair Lapid během projevu zmínil, že podporuje dvoustátní řešení desetiletí trvajícího konfliktu Izraele s Palestinci, tedy k vytvoření samostatné Palestiny. „Dohoda s Palestinci, založená na dvou státech pro dva národy, je správná pro bezpečnost Izraele, pro izraelskou ekonomiku a pro budoucnost našich dětí,“ řekl Lapid. Dodal, že jakákoli dohoda bude podmíněna mírovým palestinským státem, který nebude ohrožovat Izrael. 

Lapidovo vyjádření o dvoustátním uspořádání odráželo srpnové prohlášení amerického prezidenta Joea Bidena, který se přihlásil k tomu, že dlouholetý konflikt ukončí vytvoření samostatné Palestiny.

Zopakoval také, že Izrael udělá cokoliv, aby zabránil Íránu ve vývoji jaderné bomby. „Jediný způsob, jak zabránit Íránu získat jadernou zbraň, je ukázat věrohodnou vojenskou hrozbu,“ řekl. „Máme schopnosti a nebojíme se je použít,“ dodal. Izrael, o němž se všeobecně soudí, že má jediné jaderné zbraně na Blízkém východě, považuje Írán za existenční hrozbu. Teherán popírá, že by se snažil vyvinout jadernou zbraň.