Biden popřel tvrzení, že ve Varšavě vyzýval ke změně režimu v Rusku a k odchodu Putina

Americký prezident Joe Biden v neděli řekl, že v sobotním projevu nevyzýval ke změně režimu v Rusku. Biden při návštěvě Polska prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin nemůže zůstat u moci. Slovensko a Lotyšsko podporují sankce proti Rusku s tím, že válka se Rusku nesmí vyplatit. Státy skupiny G7 zase odmítly platit za ruský plyn v rublech. Německo varuje obyvatele před používáním symbolu Z. Polsko opustili vyhoštění ruští diplomaté.

„Pane prezidente, chcete, aby Putin skončil v úřadu? Pane prezidente, vyzýval jste ke změně režimu (v Rusku),“ zeptal se v neděli jeden z novinářů Bidena, když vycházel ve Washingtonu z kostela. Americký prezident odpověděl: „Ne.“

Biden přiletěl do Polska v pátek z Bruselu, kde se účastnil summitů EU a NATO. V Polsku Biden mimo jiné navštívil americké vojáky, kteří jsou tam v rámci sil Severoatlantické aliance, setkal se se zástupci humanitárních organizací a s ukrajinskými uprchlíky.

V sobotu ve Varšavě pronesl projev, v němž mimo jiné Putina označil za viníka války na Ukrajině. Řekl, že pro ruskou invazi neexistuje žádné ospravedlnění, a ujistil, že USA stojí pevně na straně Ukrajiny a že NATO bude v případě útoku bránit každý centimetr území členských států.

„Proboha, tenhle muž nemůže zůstat u moci,“ prohlásil také v polské metropoli Biden. Bílý dům vzápětí přišel s vysvětlením, že Biden nevyzýval ke změně režimu v Rusku, ale hovořil o tom, že je potřeba, aby Putin ztratil moc nad ukrajinským územím i v širším regionu.

Pokud podle zpravodaje ČT v USA Davida Miřejovského něco takového pronese prezident Bidenova typu, tak to de facto znamená, že udělá vše pro to, aby Putina dostal z Kremlu.

„Bílý dům však velice rychle začal ujišťovat, že toto není Bidenův plán a že to, co řekl, bylo jen momentálním vyjádřením pocitu prezidenta, který se krátce předtím sešel s ukrajinskými uprchlíky a měl ještě v živé paměti příběhy, které mu vyprávěli, a čím si prošli, než uprchli z Ukrajiny do Polska. Není to tedy plán nebo výzva Západu 'pojďme svrhnout Vladimira Putina',“ přibližuje korespondent.

„Ve chvíli, kdy americký prezident v těch posledních dnech několikrát označil Vladimira Putina za válečného zločince, lháře, kriminálníka, diktátora a řezníka, tak je velice pravděpodobné, že minimálně na nějvyšší úrovni k jednání mezi prezidenty nedojde velmi dlouho,“ doplnil Miřejovský.

Válka se Rusku nesmí vyplatit, zní ze Slovenska. Lotyšsko chce tribunál

Slovensko a Lotyšsko podporují silné sankce proti Rusku v reakci na jeho invazi na Ukrajinu, Moskvu je třeba odstrašit od dalších útoků. V pondělí to řekla novinářům slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po schůzce se svým lotyšským kolegou Egilsem Levitsem.

„Obě země podporují tvrdé sankce vůči Rusku. Je důležité udělat válku pro Rusko drahou, aby se mu nevyplatila, a (udělat) všechny kroky k odstrašení od dalších útoků. Nečelíme bezprostřední hrozbě ze strany Ruska díky tomu, že nás chrání spolupráce s našimi spojenci v rámci Aliance,“ řekla slovenská prezidentka.

Čaputová i Levits uvítali rozhodnutí o posílení východního křídla NATO. Alianční vojáci tak nově budou působit i na Slovensku, v Lotyšsku už NATO misi v rámci takzvané předsunuté přítomnosti má.

Podle Levitse je potřeba zastavit další postup Ruska v jeho tažení na Ukrajině a zabránit mu zvítězit ve válce. Podle něj by Ukrajina měla požádat o vytvoření zvláštního tribunálu, který by se zabýval zločiny spáchanými v této zemi během nynější ruské invaze. Podle Levitse je posílení východního křídla NATO důkazem, že Aliance je připravena a schopna bránit se. Lotyšský prezident se rovněž vyslovil pro zintenzivnění pomoci Ukrajině. 

Země G7 nechtějí platit za plyn v rublech

Země skupiny G7 odmítly požadavek Moskvy platit za ruský plyn ruskou měnou. Bylo by to porušení smluv, tlumočil jejich stanovisko německý ministr hospodářství Robert Habeck. Informuje o tom agentura DPA.

Ministři Německa, USA, Kanady, Británie, Francie, Itálie, Japonska a zástupce EU byli podle Habecka zajedno. Uzavřené smlouvy platí a firmy se jich podle něj musí držet. „To znamená, že platba v rublech není přijatelná,“ poznamenal.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden oznámil, že Moskva nebude přijímat platby v jiných měnách od takzvaných „nikoliv přátelských zemí“. Na seznamu těchto států jsou mimo jiné právě členové G7, protože kvůli invazi Ukrajiny přijaly tvrdé protiruské sankce. Na seznamu je i Česko. Cílem Putinova opatření bylo podle ekonomů posílení rublu, jehož hodnota se po začátku války propadla.

Německo varuje před používáním symbolu

Německo varuje obyvatele země před používáním proruského válečného symbolu v podobě písmene Z, protože jeho zobrazování může být považováno za podněcování k násilí. Na pondělní vládní tiskové konferenci to řekl mluvčí ministerstva vnitra. Písmeno Z používají na části vojenské techniky ruské invazní síly, které napadly Ukrajinu.

Ruské úřady písmeno Z, které v této podobě ruská abeceda nezná, vysvětlují jako zástupný symbol znamenající „za vítězství“ a „za mír“. V Rusku je v rámci podpory invaze, kterou Moskva označuje za speciální vojenskou operaci, zobrazování tohoto symbolu všudypřítomné. Symbol používají také příznivci ruského válečného tažení v Evropské unii, včetně Česka či Německa.

Německé spolkové země Bavorsko a Dolní Sasko již dříve oznámily, že veřejné zobrazování tohoto symbolu, pokud bude souviset s válkou na Ukrajině, budou trestat. Nově bude stejně postupovat regionální berlínská vláda. Iris Sprangerová, která má v berlínské regionální vládě na starost vnitro, řekla, že zobrazování písmene Z na podporu Ruska jasně znamená schvalování útočné války.

Spolkové země se odkazují na paragraf 140 trestního zákoníku, který za odměňování a schvalování trestných činů umožňuje uložit pokutu a až tříletý trest vězení.

Z Polska odjeli vyhoštění diplomaté

Z Polska odcestovalo 45 ruských diplomatů, které se Varšava rozhodla vyhostit, řekl v pondělí ruským novinářům velvyslanec Sergej Andrejev podle agentury TASS. „Podle mého názoru je to (vyhoštění) přesvědčivé potvrzení vysoké kvality práce mých kolegů. Jsem na ně hrdý,“ prohlásil. Varšava podezírala vyhoštěné Rusy ze špionáže.

Velvyslanec tvrdil, že polské úřady ani nestačily vznést konkrétní výhrady vůči vyhošťovaným diplomatům. „Tvrzení, že jejich činnost neodpovídala jejich postavení v souladu s vídeňskou úmluvou, nebylo ničím podloženo. Polské úřady zjevně neměly jiné možnosti, jak čelit efektivní práci našich pracovníků, a tak rozhodly o hromadném vyhoštění,“ dodal diplomat.

Mluvčí polského ministra pověřeného koordinací tajných služeb Stanislaw Žaryn dříve novinářům sdělil, že polská kontrarozvědka ABW identifikovala 45 ruských diplomatů podezřelých ze špionáže. „V Polsku pracují pod záminkou diplomatických aktivit, ale ve skutečnosti provádějí špionážní činnost namířenou proti Polsku,“ citovala Žaryna agentura AFP. Z Moskvy mezitím zaznělo, že ruská diplomacie přijme odvetné kroky.