Slovensko otevírá obchodní centra či kina, prodlouží hraniční kontroly

Události: Uvolňování opatření na Slovensku (zdroj: ČT24)

Na Slovensku vstupuje v platnost další fáze uvolňování omezení. Otevřít smějí například velká obchodní centra, kina a divadla. Rozšiřuje se také provoz restaurací, které budou nově moci podávat jídlo i ve svých vnitřních prostorech. Dosud mohly hosty obsluhovat jen venku. Slovenská vláda ve středu rozhodla, že do 26. června prodlouží kontroly na hranicích s Českem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem.

Na Slovensku mohou nově otevřít velká obchodní centra. Zároveň v jednom okamžiku bude moci v prodejnách nakupovat více osob než dosud; na jednoho zákazníka bude muset připadat 15 metrů čtverečních podlahové plochy prodejny místo dosavadních 25 metrů čtverečních. 

Provoz obnovují rovněž kina a divadla, i tam ale budou muset návštěvníci dodržovat bezpečnostní odstupy a v kinech si nemohou koupit do sálu jídlo ani pití. Například velká kina na Slovensku ani Slovenské národní divadlo ale zatím provoz neobnovují.

Hlavní hygienik už povolil také konání hromadných kulturních akcí za účasti nanejvýš sta lidí, diváci v sálech budou muset až na výjimky sedět v dvoumetrových odstupech. Povoleny jsou také svatby pro maximálně sto lidí.

Restaurace budou moci podávat jídlo i ve svých vnitřních prostorech. Platí pro ně stejná pravidla, jaká dosud platila pro jejich venkovní prostory, kam už lidé mohli.

„Dostatečné odstupy mezi stoly, omezený počet lidí u jednoho stolu, pokud se nejedná o rodinu nebo lidi žijící ve společné domácnosti. Novinkou je možnost prodloužit otevírací dobu – dosud musely restaurace a bary zavírat v osm večer, teď mohou mít otevřeno až do deseti,“ popsal nová pravidla zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Venku už nejsou povinné roušky

Mimo uzavřených prostor nebudou muset Slováci nově nosit roušky, pokud dodrží alespoň pětimetrový odstup od cizích lidí. „Stále zůstávají povinné ve vnitřních prostorách budov a v hromadné dopravě,“ doplnil Obrovský.

Například vnitřní sportoviště a plovárny mohou však navzdory uvolnění nadále využívat jen sportovní kluby. Pro veřejnost tak zůstávají uzavřena i wellness a fitness centra, ale i noční kluby a kasina. O nedělích budou muset mít nadále zavřeno obchody z důvodu dezinfekce prostor.

Od tohoto čtvrtka pak nebudou muset obyvatelé Slovenska při návratu z osmi zemí včetně Česka předkládat potvrzení o negativním testu na koronavirus ani nastoupit do státní karantény, pokud do zmíněných států vycestují maximálně na 24 hodin.

V červnu by měla otevřít část škol

Od června budou v omezeném režimu otevřeny školky a část základních škol, které úřady v zájmu zpomalení šíření pandemie covidu-19 uzavřely v polovině března. Návrat žáků do škol bude dobrovolný, úřady zároveň stanovily omezení počtu dětí v jedné skupině ve školkách i školách.

Slovenská vláda zavedla různé formy pomoci podnikatelům, kteří čelí negativním dopadům pandemie. Dříve vyplacená financí pomoc ale zaostala za očekáváními, podnikatelé upozorňovali například na byrokracii spojenou s vyřizováním žádostí.

Slovensko už téměř měsíc zaznamenává jen nízký přírůstek pacientů s koronavirem, až na výjimky testy denně odhalí jen jednociferný počet nakažených. Za úterý úřady ohlásily pouze jeden nový případ nákazy.

Do konce minulého týdne zaznamenaly 28 úmrtí pacientů s koronavirem. Celkově bylo v zemi se zhruba 5,5 milionu obyvateli zjištěno dohromady 1495 infikovaných, z nich čtyři pětiny se již vyléčily.

Bratislava prodlouží hraniční kontroly

Slovensko také o dalších 30 dnů, tedy do 26. června, prodlouží kontroly na hranicích s Českem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem. Rozhodla o tom vláda. Bratislava od poloviny března až na výjimky neumožňuje vstup cizincům do země, podle dřívějšího vyjádření šéfa diplomacie Ivana Korčoka chce ale do poloviny června rozhodnout o tom, zda otevře hranice s Českem a Rakouskem.

Do země bude možné nadále vstoupit jen přes vybrané přechody. S Českem jich bude stejně jako dosud otevřeno deset, tedy více než polovina z celkového počtu silničních přechodů na společné hranici. K nim slovenská vláda přidala i pět železničních přechodů, což patrně otevře cestu k obnovení mezistátní osobní vlakové dopravy. 

Výjimka ze zákazu vstupu cizinců na Slovensko se vztahuje například na řidiče kamionů, osoby s povolením k pobytu či na pendlery.

Kontroly na hranicích využívá Slovensko i k tomu, aby pod dohledem policie zajistilo přepravu lidí do státní karantény, kteří se vracejí do země a na které se výjimka z izolace nevztahuje. V příštích dnech plánuje Bratislava spustit chytrou karanténu; lidé po návratu budou moci zůstat v domácí izolaci, pokud dají souhlas s kontrolou dodržování hygienických nařízení prostřednictvím mobilní aplikace.