Primátorem Plzně bude Zarzycký z ANO. V Klatovech zůstane starostou Salvetr z ODS

Nová Rada města Plzně, kterou utvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň, bude mít místo dosavadních devíti jedenáct radních. Ze čtyř na tři se sníží počet náměstků. Primátorem zřejmě bude lídr ANO, jeho krajský šéf a ekonomický náměstek hejtmana Roman Zarzycký.  Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 18. října. V druhém největším městě Plzeňského kraje – Klatovech – by měl starostou zůstat Rudolf Salvetr z ODS, který stojí v čele jednadvacetitisícového města od roku 2006. V Litoměřicích po dvanácti letech končí vedení ODS, na koalici se domluvilo ANO a Naše Litoměřice. Povolební vyjednávání pokračuje i jinde. V úterý podepsali memorandum zástupci koaličních stran v Praze 10.

Volby v Plzni vyhrálo SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), které má stejně jako druhé ANO patnáct z 47 křesel v zastupitelstvu. Pro Plzeň má pět mandátů, SPD, STAN a Piráti po čtyřech. Už několik minut po oznámení výsledků voleb ohlásilo utvoření koalice ANO se STAN, Piráty a s hlasy dvou nezávislých kandidátů zvolených za SPD.

Po negativních reakcích na spolupráci s lidmi zvolenými za SPD se strany dohodly na koalici s hnutím Pro Plzeň, v němž bylo na předních místech kandidátky několik někdejších členů ODS. Nová koalice bude mít většinu 28 hlasů. Téměř po třiceti letech nebude poprvé ve vedení Plzně ODS, do zastupitelstva se poprvé nedostala ČSSD ani KSČM. ANO, Piráti a STAN ve městě kopírují koalici, jaká je od únorového převzetí moci také na kraji.

„Máme podepsanou koaliční smlouvu a deklaraci podepsanou 28 hlasy našich zastupitelů,“ řekl Zarzycký. V novém uspořádání bude podle něj i přes zvýšení členů rady stejný počet uvolněných, tedy plně placených pozic, jako dosud. Jeden radní bude funkci vykonávat jako neuvolněný, stejně tak jako předseda jednoho ze tří výborů, které měly dosud v čele uvolněné zastupitele. Nová koalice chce zeštíhlit počty komisí a jejich členů. Z dosavadních patnácti komisí po patnácti členech má být třináct komisí po třinácti členech, uvedl Zarzycký. Vedení kontrolního výboru má mít nejsilnější opoziční strana, tedy SPOLU.

Primátor zodpovídá za ekonomiku a strážníky

Prvním náměstkem primátora bude lídr Pirátů Pavel Bosák, dalšími náměstky budou lídr STAN Aleš Tolar a Lucie Kantorová z ANO.

Z dosavadní rady, v níž tvořila koalici ODS, ANO, ČSSD a TOP 09, zůstanou v nové kromě Zarzyckého ještě další zástupci ANO Kantorová, Vlastimil Gola a Eliška Bartáková. Zarzycký jako primátor bude mít na starosti ekonomiku a městskou policii. Funkce ekonomického náměstka hejtmana se po přípravě krajského rozpočtu a jeho předložení zastupitelstvu vzdá na přelomu listopadu a prosince, řekl.

Kantorové zůstane školství a přibude cestovní ruch, Bartákové zůstane odpovědnost za kulturu a památkovou péči. Gola se ujme jako radní majetku a řízení majetkových podílů města u městských firem. Posledním radním ANO bude neuvolněný radní Jiří Šrámek, který bude odpovědný za sociální záležitosti a aktivní život seniorů.

Za Piráty bude v radě Bosák jako technický náměstek a Daniel Kůs jako radní odpovědný za podporu podnikání a oblast Smart City. STAN bude mít kromě náměstka Tolara odpovědného za dopravu a životní prostředí radní pro bytovou politiku, sociální a dostupné bydlení Světlanu Budkovou. Pro Plzeň bude mít Jiřího Winkelhöfera, do jehož gesce bude spadat bezpečnost a prevence kriminality, a Tomáše Morávka odpovědného za sport.

V Klatovech se dohodla ODS, Nestraníci a ANO s ČSSD

Posledním okresním městem v Plzeňském kraji, které ohlásilo vznik koalice a také jediným z okresních měst v kraji, kde by měl zůstat v čele města dosavadní starosta, jsou Klatovy. Na budoucí koalici se tam dohodl vítěz voleb ODS s dosavadním koaličním partnerem Nestraníky a nově také se zástupci ze společné kandidátky ANO a ČSSD.

Podle koaličních vyjednávání mají mít nové starosty Rokycany, Domažlice, Tachov, změna bude také na postu primátora Plzně. Salvetrova ODS ale komunální volby v Klatovech opět vyhrála, vyhrává je od roku 1998. Získala osm z 27 mandátů v zastupitelstvu. Společná kandidátní listina ČSSD a ANO má šest mandátů, Klatovy21 mají pět zastupitelů, Nestraníci čtyři mandáty a SPD tři. Nová koalice by tak měla mít většinu osmnácti hlasů.

Namísto dosavadních dvou místostarostů mají být nově místostarostové tři, jeden z nich bude funkci vykonávat jako neuvolněný. Ustavující jednání zastupitelstva by se mělo konat 24. října, řekl Salvetr. Ten zatím nechtěl mluvit o dalším personálním obsazení funkcí místostarostů. Jeden by měl být z ODS, jeden za Nestraníky a jeden pro ANO s ČSSD. „Před podpisem koaliční smlouvy bych zatím nechtěl jmenovat,“ řekl Salvetr, který je zároveň poslancem.

V radě města mají být čtyři radní za ODS, tři za ANO a ČSSD a dva za Nestraníky. Podle informací ČTK by ale měli ve funkcích pokračovat dosavadní místostarostové Václav Chroust (ODS) a Martin Kříž (Nestraníci).

V roce 2018 dostala ODS v Klatovech deset z 27 míst v zastupitelstvu. Druzí Nestraníci získali pět mandátů, ANO čtyři křesla, Sdružení pro Klatovy tři, KSČM a Piráti po dvou a ČSSD jeden hlas. Koalici utvořila ODS s Nestraníky.

V Litoměřicích bude koalice ANO a Naše Litoměřice, ODS jde do opozice

Na litoměřickém hradě v úterý podepsalo koaliční dohodu vítězné ANO s druhým uskupením Naše Litoměřice. Třetí občanští demokraté míří po dvaceti letech do opozice. V zastupitelstvu o sedmadvaceti členech bude mít koalice těsnou většinu čtrnácti hlasů. Na ustavujícím zasedání 20. října navrhne koalice na starostu lídra ANO Radka Löwyho.

Rada bude mít devět členů, pět bude z ANO. Lídryně uskupení Naše Litoměřice Alena Rožcová bude první místostarostkou. Dalšími místostarosty budou Petr Panaš (Naše Litoměřice) a Jiří Adámek (ANO). V radě, v případě schválení zastupitelstvem, usednou ještě Radim Koňařík a Zdeněk Hofman z Naše Litoměřice a Ondřej Štěrba, Tomáš Sarnovský a Marek Kocánek z ANO.

ANO a Naše Litoměřice získaly po sedmi mandátech. „Kompetence máme rozdělené, ale musí je ještě schválit zastupitelstvo,“ řekl Löwy. „Shodovali jsme se s kolegy ve většině bodů ohledně budoucího rozvoje města. Jasné priority vychází z volebních programů. Budeme muset řešit energie, dopravu a bydlení, to jsou tři hlavní pilíře,“ uvedl.

Výbory chce koalice rozšířit ze dvou na tři. Vedle finančního a kontrolního chce nově výbor majetkový. „Finanční výbor obsadí nominant za ANO, kontrolní nominant za ODS a majetkový za Naše Litoměřice,“ uvedl lídr ANO. Seznámit se chce koalice s chodem příspěvkových organizací a radnice, změny v jejich vedení nastanou, pokud to bude podle Löwyho nutné.

V opozici bude ODS se šesti mandáty, tři má SPD a po dvou mají Severočeši a Více pro Litoměřice.

Litoměřice byly společně s Teplicemi dlouhodobě v Ústeckém kraji baštou občanských demokratů. Město vede od roku 2002 Ladislav Chlupáč (ODS), který je od roku 2018 senátorem. Jedničkou na kandidátce ODS byl znovu.

Do zastupitelstva se nedostali komunisté, kteří měli doposud dva mandáty, sdružení DSZ, NK ani STAN v koalici s NK a Sport a zdraví Litoměřice. Volební účast byla 42,42 procenta. 

V Praze 10 bude koalice ODS, TOP 09 a Vlasta se STAN a KDU-ČSL

V Praze 10 bude vládnout ODS a TOP 09 spolu s koalici Vlasta a STAN s podporou KDU-ČSL, informovali zástupci koaličních stran, kteří podepsali memorandum o spolupráci. Koalice bude mít v 45členném zastupitelstvu městské části 24 hlasů.

„Uzavření spolupráce s koalicí Vlasta a STAN s podporou KDU-ČSL za podmínek, o kterých nyní podrobně diskutujeme, nám dává reálnou šanci věci posouvat maximálně rychle dopředu ve prospěch obyvatel desítky,“ uvedl lídr vítězné koalice ODS a TOP 09 Martin Valovič (ODS), který by se měl stát starostou.

Strany nyní budou na základě memoranda, podepsaného v pondělí, jednat o koaliční smlouvě a podrobnostech plánované spolupráce. Ustavující zastupitelstvo, které zvolí nové vedení, se bude konat zřejmě až za několik týdnů kvůli tomu, že na volby v Praze 10 dorazily stížnosti k soudu.

Komunální volby v Praze 10 vyhrála koalice Společně – ODS a TOP 09, která získala čtrnáct mandátů. Druhá koalice Vlasta a STAN s podporou lidovců dostala deset mandátů a třetí ANO devět. Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti s osmi křesly a SPD, Trikolora a Nezávislí kandidáti se čtyřmi.

Praha 7 Sobě bude bez koaličních partnerů

Na radnici Prahy 7 bude následující volební období vládnout vítězná Praha 7 Sobě bez koaličních partnerů. Hnutí nabídlo místo v radě Pirátům, ti jej odmítli, sdělil dosavadní starosta a lídr Prahy 7 Sobě Jan Čižinský, který bude starostou potřetí za sebou. „V Praze 7 jsme neúspěšně nabídli koalici Pirátům, kteří prý půjdou do opozice a budou usilovat o post předsedy kontrolního výboru,“ uvedl Čižinský.

Ve volbách získala Praha 7 Sobě v sedmé městské části většinu 53 procent hlasů, v 29členném zastupitelstvu má osmnáct mandátů. Do zastupitelstva se dostaly také Společně – ODS a TOP 09 s pěti mandáty a na třetím místě ANO se čtyřmi zastupiteli. Piráti mají dva zastupitele. Praha 7 má více než 42 tisíc obyvatel.

Henč z ANO bude starostou v Bruntálu

Starostou Bruntálu bude Martin Henč (ANO). Ten dosavadní, Petr Rys (Bruntál 2022), se stane místostarostou. V koalici bude i hnutí Prozměnu. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít dohromady sedmnáct křesel. V devítičlenné radě bude mít ANO čtyři místa, Bruntál 2022 tři a Prozměnu dva posty. Řekl to mluvčí města Jiří Ondrášek. Ustavující zastupitelstvo se bude konat 24. října.

„Na povolební spolupráci se dohodly tři subjekty – ANO, sdružení Bruntál 2022 a Prozměnu. Na základě dohody bude do funkce starosty města navržen Martin Henč z ANO, do funkcí místostarostů Petr Rys z Bruntál 2022 a Radek Zatloukal, lídr uskupení Prozměnu,“ řekl Ondrášek.

Všechny tři uvedené subjekty byly součástí koalice v minulém i předminulém volebním období. Komunální volby v Bruntále vyhrálo ANO, získalo osm mandátů. Druhé skončilo uskupení Bruntál 2022 s pěti mandáty. Třetí SPD bude mít pět zastupitelů. Čtvrtí Prozměnu mají čtyři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě Bruntál srdcem a rozumem. Šestí jsou Nová radnice 2022 se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí SPOLU s jedním zastupitelem.

Hustopeče povede nadále Potměšilová

Hustopeče na Břeclavsku povede už ve třetím volebním období starostka Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků). Staronová bude i koalice složená ze Sdružení nestraníků, hnutí Zdravé Hustopeče, KDU-ČSL a ČSSD, která má v jednadvacetičlenném zastupitelstvu čtrnáct křesel, uvedla starostka zhruba šestitisícového města.

Kromě Potměšilové zůstane ve funkci prvního místostarosty Bořivoj Švásta, nově se koalice domluvila na zavedení funkce druhého místostarosty, kterou bude vykonávat Josef Horák z KDU-ČSL. V sedmičlenné městské radě budou mít po dvou místech zástupci Sdružení nestraníků, Zdravých Hustopečí a KDU-ČSL, jedno místo připadne ČSSD.

V komunálních volbách získalo Sdružení nestraníků šest zastupitelských křesel, ve srovnání s minulými volbami o dvě méně. Po čtyřech křeslech získali Nezávislí a Zdravé Hustopeče, tři křesla shodně ODS a KDU-ČSL, jednoho zastupitele bude mít ČSSD.

Dohodu koaličních stran by mělo stvrdit ustavující zastupitelstvo města, které se sejde 20. října v místním kině.