Chcete více dovolené? Žebříček vedou s 30 dny Kuvajt a Francie, v USA zákonné volno neznají

V Česku dvacet dní, v Kuvajtu a ve Francii třicet, v USA nic. Většina států má ustanoveno minimální pracovní volno, které musí zaměstnanci během roku čerpat. V celosvětovém průměru jde o 17 a půl dne, v Evropě je to průměrně 22 dní za rok.

Délka dovolené v Česku dle zákoníku práce za kalendářní rok činí nejméně čtyři týdny. Zaměstnanci ve státních podnicích, obcích, krajích, rozpočtových a příspěvkových organizacích a dalších mohou mít nárok na 5 týdnů dovolené v kalendářním roce. Pedagogičtí pracovníci a akademičtí pracovníci vysokých škol pak mohou čerpat dokonce 8 týdnů dovolené.

Vůbec nejdelší minimální dovolenou po prvním roce v zaměstnání mají v Kuvajtu, v Evropě ve Finsku a ve Francii: třicet dní.

Francouzi si navíc mohou užít bonusové volné dny, pokud si vyberou roční dovolenou mimo letní období.

V žebříčku následuje Velká Británie a Itálie, kde mají osmadvacet a šestadvacet dní dovolené. Vyplývá to z dat The World Bank.

V mnohých zemích je také zvykem dávat vyšší dotaci dovolené zaměstnancům, kteří pracují u svého zaměstnavatele více než deset let. V Řecku si tak mohou polepšit z dvaceti dní placené dovolené na pětadvacet, v Argentině si z dvanácti polepší na dvojnásobek.

V USA bez minimální dovolené

Jedinou rozvinutou ekonomikou, která nezaručuje svým zaměstnancům minimální placenou dovolenou, jsou Spojené státy. Dovolenou zde určuje přímo zaměstnavatel.

Podle amerického Úřadu pro statistiku práce poskytuje svým zaměstnancům placenou dovolenou 77 % soukromých zaměstnavatelů. Průměrný počet dnů placených dovolených nabízených soukromými zaměstnavateli čítá 10 dní po 1 roce zaměstnání, 14 dní po 5 letech, 17 dní po 10 letech a 20 dnů po 20 letech.

V Kanadě či Japonsku zákon zaručuje jen deset dní dovolené, v Mexiku pak pouze šest. Mezi národy nejméně štědré na volné dny pak patří Čína. Tam pracovníci nemají během prvního roku zaměstnání nárok na placenou dovolenou vůbec, po prvním roce práce si přijdou na pět dní. Po odpracování více než 10 let stoupá nárok na 10 dní a po 20 letech se zvýší na 15 dní.

Placené státní svátky v Evropě
Zdroj: Wikipedie

Nejvíce placených státních svátků má v Evropě Slovensko

Počet volných dní navyšují také placené svátky. Pokud v Česku k minimální dvacetidenní dovolené přičteme i placené státní svátky, měli by zaměstnanci celkem 33 dní placeného volna. Část z nich ale pohltí víkendy, průměrný počet státních svátků v pracovních dnech v letech 2000–2016 činil přibližně 8,9 dne.

Vůbec nejvíce placených státních svátků má Kambodža (27) a Srí Lanka (20). V Evropě připadá na každou zemi průměrně 10 dní placených svátků za rok, vůbec nejvíce je jich na Slovensku.