Socha sovětského okupanta, nebo válečný hrob? V Litoměřicích řeší možné odstranění pomníku

V Litoměřicích řeší možné odstranění sovětského pomníku (zdroj: ČT24)

V Litoměřicích chce skupina lidí odstranit válečnou sochu z místního parku. Podle zástupců Iniciativy jde o sochu sovětského okupanta, městský úřad a ministerstvo obrany ale skulpturu evidují jako válečný hrob. Podle zákona ale o válečný hrob ve skutečnosti nejde. Ministerstvo takových objektů registruje v celém Česku zhruba 1800, jenom v Ústeckém kraji jich je kolem stovky.

V místě pomníku stála dříve socha Františka Josefa I., později také socha Josifa Vissarionoviče Stalina. V roce 1975 tam ke třicetiletému výročí konce druhé světové války vybudovali pomník věnovaný sovětské armádě.

Socha měla vyjadřovat přátelství mezi československým a sovětským lidem a také oslavovat konec druhé světové války. Jenže podle místní iniciativy oslavuje spíš sovětskou okupaci z roku 1968. „Byla to taková snaha režimu, aby se znovu upevnil, aby lidi přestali vzpomínat na svobodu a začali zase být normalizováni, jak oni tomu říkali,“ řekl Zdeněk Bárta z Iniciativy za odstranění sochy sovětského okupanta.

Iniciativa proto požaduje odstranění sochy z parku. „Snažíme se přesvědčit samosprávu, které to patří a není vázaná ničím jiným než vlastním rozhodnutím, aby to odstranila,“ dodal Bárta.  

„Vedení města ví, že se chystá občanská iniciativa související s petiční akcí za odstranění této sochy. Bude-li tato petice doručena, nepochybně jak vedení města, tak i zastupitelé se touto situací budou zabývat,“ ujistila mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová. 

Místo pomníku informace o prorežimních sochách

Pokud by litoměřická iniciativa uspěla, mohly by na místě současné sochy vyrůst informační tabule. Na nich by mohly být například texty o jednotlivých sochách a také informace o tom, čemu měly sloužit.

Ministerstvo obrany eviduje v Česku přes 1800 objektů, které jsou vedeny jako válečné hroby. Ve skutečnosti se ale o válečné hroby nejedná. Jedním z nich je třeba i památník Rudé armádě v Terezíně. „Tyto objekty nejsou válečnými hroby, ale svým obsahem, charakterem a posláním jsou válečným hrobům blízké a přispívají k udržování povědomí o vojenské historii,“ uvedla mluvčí resortu Simona Cigánková.  

Dalším příkladem může být i památník věnovaný sovětským hrdinům, který se nachází přímo na hřbitově v obci Hrob na Teplicku. Ani v tomto případě nejde o skutečný válečný hrob. Podobných objektů je jenom v Ústeckém kraji skoro stovka.