Lékaři v karlovarské krajské nemocnici dostanou přidáno, víc peněz bude mít i další personál

Události v regionech: Personál karlovarské nemocnice bude mít vyšší platy (zdroj: ČT)

Navýšení mezd lékařů o zhruba šest procent přineslo úterní jednání odborů s vedením krajské nemocnice v Karlových Varech. Víc peněz prostřednictvím paušálu dostane i nelékařský personál. Kolektivní vyjednávání trvalo déle než v minulých letech, začalo už loni na podzim.

Karlovarská krajská nemocnice se s nedostatkem lékařů potýká dlouhodobě, snaží se je proto přilákat náborovými příspěvky a nadprůměrnou mzdou. O kolik přesně se platy lékařů díky dohodě navýší, vedení nemocnice neřeklo s tím, že i průměrná mzda tamních lékařů má velké rozpětí v závislosti na počtu služeb či délce praxe.

Odbory se nicméně dlouhodobě snaží mzdy přiblížit úrovni fakultních nemocnic. Ta přitom v regionu chybí. Podle vedení nemocnice jsou aktuálně už všechny mzdy nad úrovní státních tabulek.

A podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky měli lékaři v roce 2021 v krajských nemocnicích v průměru 95 tisíc korun měsíčně, s aktuálně dohodnutým zvýšením to tak bude něco málo přes sto tisíc.

Peníze navíc pro zkušené sestry

Jasněji je u nelékařského personálu, jehož zástupci dostali v karlovarské nemocnici letos přidáno paušálně  o dva tisíce korun. Peníze navíc nad tento rámec pak podle mluvčí nemocnice Markéty Singerové dostaly zdravotní sestry s velmi dlouhou praxí.

Kolektivní smlouva sice byla podepsána až v březnu, navýšení mezd ale platí zpětně už od prvního února. Vyjednávání se protáhlo kvůli tomu, že shodu muselo hledat více odborových organizací. Karlovarská krajská nemocnice přitom patří mezi největší zaměstnavatele v regionu – pracuje v ní přes 250 lékařů a asi 800 sester.