Ve velkochovu v Sedlčanech se objevila ptačí chřipka. Další ohniska jsou na Děčínsku, Jičínsku a v Ostravě

Veterináři objevili další ohniska ptačí chřipky. Ve velkochovu drůbeže v Sedlčanech nařídili utracení dvanácti tisíc kuřat a tisícovky krůt. Nákaza se potvrdila poté, co majitel nahlásil úhyn několika desítek krůt, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Infekce se nově objevila také v malochovech ve Velké Bukovině na Děčínsku a v Kozojedech na Jičínsku. Největší ohnisko ptačí chřipky se potvrdilo před koncem loňského roku v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se postupně likviduje 220 tisíc nosnic.

V Sedlčanech se nákaza potvrdila v podniku Farma Druhaz. „Veterinární inspektoři na místě uskutečnili šetření, nařídili mimořádná veterinární opatření a odeslali vzorky k vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Všechna drůbež bude v souladu s legislativou utracena,“ uvedl Majer.

Ohnisko v malochovu na Děčínsku se potvrdilo v obci Velká Bukovina, kde v pondělí chovatel nahlásil úhyn šesti ze třinácti slepic s příznaky nákazy. Na hospodářství byly už podle veterinární správy utraceny zbylé kusy drůbeže a přijala se opatření s cílem zamezit šíření infekce.

Na Jičínsku se nákaza objevila v malochovu, ve kterém uhynulo třináct z 27 nosnic. Po potvrzení nákazy byla v úterý utracena i zbylá drůbež.

Další případ ptačí chřipky je z Moravskoslezského kraje. Objevila se v malochovu slepic v Ostravě-Bartovicích. V chovu bylo 21 slepic, třetina náhle uhynula, zbývající byly následně utraceny.

Největší ohnisko nákazy je v Brodu nad Tichou

Největší ohnisko ptačí chřipky se potvrdilo minulý týden ve velkochovu společnosti Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku, která chová přes 740 tisíc slepic. Infekce se objevila v jedné ze tří hal a v úterý začala likvidace části drůbeže.

Hasiči celý den utěsňovali všechny otvory v první části haly, v současné chvíli je tam napouštěn oxid uhličitý, kterým se nosnice utrácejí, řekl po 15:00 ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý. V první části haly bude utraceno 120 tisíc nosnic. Likvidace nosnic v druhé polovině haly začne ve středu.  

Kromě nakažených nosnic bude muset drůbežárna zlikvidovat i vejce, odhadem asi čtyři miliony kusů. Slepice ale snášejí dál, a denně tak přibývají sta tisíce vajec. Podle drůbežářské unie ale nedostatek vajec ani jejich zdražování zatím nehrozí. V Brodu nad Tichou se totiž zlikviduje méně než pět procent zhruba z pěti milionů slepic v Česku.

Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od 14. prosince loňského roku zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov. Výjimku mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi. Pokud není trvalé přemístění ptáků do budovy možné, musí chovatelé maximálně omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky.