Nemocnice se kvůli epidemii zavírají pro návštěvy, nově i ta havlíčkobrodská

Na všech lůžkových odděleních v nemocnici v Havlíčkově Brodě začal ve středu platit zákaz návštěv. Nemocnice se tak rozhodla kvůli rapidnímu nárůstu chřipkových onemocnění. Rozhodnutí vedení zdravotnického zařízení platí až do odvolání. Kvůli nárůstu počtu lidí s respiračními onemocněními zakázala návštěvy už řada nemocnic po celém Česku. Vysoká nemocnost se už odráží i ve službách – chybějí řidiči nebo poštovní doručovatelé.

„Týká se to celkově situace na Havlíčkobrodsku. Narůstá u nás počet pacientů s chřipkovými onemocněními, a to jak dětí, tak dospělých,“ sdělila mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo. Výjimku budou mít například návštěvy u pacientů v terminálním stádiu. Tam je návštěva možná po domluvě s ošetřujícím lékařem.

Návštěvy jsou rovněž povoleny na stanici šestinedělí, a to pouze pro jednu osobu v časovém rozmezí mezi 15:00 a 17:00. Na dětském oddělení jsou pak povoleny návštěvy zákonných zástupců dítěte. Všechny návštěvy ale musí mít ochranu úst a nosu po celou dobu pobytu na oddělení.

Do odvolání

„Snažíme se chránit naše hospitalizované pacienty. Přes svátky přicházelo hodně návštěv, ale bylo vidět, že ti lidé byli často nemocní a neměli ochranu dýchacích cest,“ popsala mluvčí. Vedení nemocnice zatím nedokáže odhadnout, kdy zákaz návštěv skončí. Komunikovat o tom bude s krajskou hygienickou stanicí.

Návštěvy už kvůli nákazám respiračními onemocněními zakázaly například nemocnice v Jihlavě, v Karlových Varech nebo Uherském Hradišti. Výrazně pak omezuje návštěvy například Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Kvůli vysoké nemocnosti chybí lidé i ve službách

Epidemie respiračních onemocnění ale zasáhla i do provozu některých služeb a firem. Velké problémy mají třeba na jižní Moravě nebo na Zlínsku.

Návštěvy zakázal například i luhačovický domov pro seniory. Onemocněli tam klienti i zaměstnanci. Práci ošetřovatelek tam nyní zastávají pracovníci jiných oborů. „Běžně zpracovávám žádosti o umístění sem k nám. Teď vlastně, protože jsem dělala pečovatelku, jsem normálně na oddělení,“ popsala instruktorka sociální péče Adéla Vitteková. Přihlásili se i další zaměstnanci domova.

Epidemie zasáhla i do služeb České pošty, nemocných je v celé republice v průměru třicet procent zaměstnanců. Například v Pohořelicích na Brněnsku chybí už téměř týden čtyři z pěti doručovatelek. Pošta najala brigádníky z řad studentů, ti ale nemohou roznášet doporučená psaní. „Můžou doručit výzvu, adresáti si pak přijdou pro zásilky na pobočku,“ uvedla vedoucí pobočky České pošty Eva Ryšánková.

Více nemocných řidičů zaznamenali autobusoví dopravci v Jihomoravském kraji. Někteří povolali za volant brigádníky a důchodce. V okolí Mikulova na Břeclavsku vyjeli záložní autobusy. „V rámci integrované dopravy v okamžiku, kdy jeden dopravce má nedostatek řidičů, využívá se záložní autobus jiného dopravce,“ popsal ředitel koordinátora jihomoravské integrované dopravy (KORDIS JMK) Jiří Horský.