Školní lavice plní děti z Ukrajiny. V Mariánských Lázních tak otevřeli další třídy

V Mariánských Lázních otevřeli novou školu kvůli ukrajinským dětem (zdroj: ČT24)

Mariánské Lázně řeší problém s příchodem dalších uprchlíků z Ukrajiny, kterou na začátku roku napadla ruská armáda. Kvůli vysokému počtu běženců už bylo nutné otevřít další školu. V lázeňském městě je dnes už více než čtyři sta dětí z Ukrajiny. Starosta tak požádá o pomoc ministerstvo školství, situaci v pondělí řeší také zastupitelstvo Karlovarského kraje.

Ve dvanáctitisícovém městě nyní žijí asi dva tisíce uprchlíků z Ukrajiny. Mnozí z nich si už dávno našli práci. Navzájem si pomáhají, pomoc ale nabízí i čeští obyvatelé města. Lidé prchající před válkou tak mohou využít například služeb obecně prospěšné společnosti Kotec, která nabízí například teplé oblečení. 

„Klienti mnohdy přicházejí z domova (na Ukrajině) s jednou taškou. Obracejí se na nás ohledně teplého oblečení,“ uvedla Martina Kubová ze společnosti Kotec.

Uprchlíci často našli ubytování v lázeňských domech, stát na to přispívá 350 korunami za den na osobu. „Myslím, že s navýšením cen energií, které nás v příštím roce čeká, se bude jednat o pokrytí těch hrubých provozních nákladů. Opět zřejmě nepokryjeme náklad na amortizace budov,“ uvedl generální ředitel Léčebných lázní Mariánské Lázně Karel Kalivoda. 

Školy nejsou „nafukovací“

Vyšší počet uprchlíků z Ukrajiny se už začíná projevovat ve školách. V Mariánských Lázních už museli otevřít další základní školu, do které nyní chodí několik desítek ukrajinských dětí. Další budou navíc nastupovat už v tomto týdnu. 

Najít místo ve školách pro děti uprchlíků není podle starosty Mariánských Lázní Martina Hurajčíka (ANO) nic jednoduchého. „Máme pouze dvě základní školy. Museli jsme hledat náhradní prostory, nakonec jsme se domluvili s Karlovou univerzitou, která měla volné prostory v Mariánských Lázních, a my jsme si je pronajali,“ uvedl. 

Největším problémem je nedostatek učitelů

Starosta odhaduje náklady na zhruba 300 tisíc korun za letošní rok. Příští rok by to však mohlo být dva a čtvrt milionu. Tato částka by měla padnout pouze na nájem a zajištění energií. Mnohem větším problémem než finance je podle Hurajčíka nedostatek pedagogů. „Práce je mnoho navíc, musíme to nějak zvládat,“ dodal. 

Hurajčík ale sdělil, že město může zvládnout přijmout ještě několik stovek ukrajinských dětí. S prostorem by podle něj neměl být větší problém. To si myslí i Karlovarský kraj. „Minimálně v oblasti školství je situace stabilizovaná. Kapacity jsou zatím dostačující,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

„V pedagogických kapacitách si ale nejsem jistý, zda budeme moci tolik dětí přijmout. To už bude velmi na hraně, a nevím, jestli se nám to svými silami podaří zvládnout,“ upozornil starosta. 

Město už kraj požádalo o finanční pomoc. „Uvidíme, jestli zastupitelé Karlovarského kraje tuto dotaci schválí. Jak to bude s financemi na příští rok, o tom se s krajem také samozřejmě bavíme,“ řekl starosta. 

Podle ministerstva školství jsou kapacity v Karlovarském kraji dostatečné, a to jak v mateřských, tak i základních školách. „My jako ministerstvo školství můžeme řešit nedostatečné kapacity ve školách, ale musí nám někdo dát ten požadavek,“ uvedla mluvčí resortu Aneta Lednová.