Panasonic v Plzni přestal vyrábět televize, o práci přišlo osm set lidí

Události v regionech: Panasonic propouští skoro 800 lidí (zdroj: ČT24)

Skoro osm set lidí přišlo o práci v továrně firmy Panasonic v Plzni – přibližně polovina z nich jsou kmenoví zaměstnanci, druhá pak smluvní, agenturní pracovníci. Důvodem je to, že plzeňský závod Panasonicu ukončil výrobu televizí a věnovat se bude už jen blu-ray přehrávačům nebo tepelným čerpadlům.

Plzeňský závod japonské firmy byl známý právě výrobou televizí. Linka ovšem poslední březnový den ale skončila a spolu s ní i místní dělník Antonín Franc. Že si bude muset hledat jinou práci, mu spolu s dalšími stovkami lidí oznámili už na podzim. Podle France bylo v závodě cítit napětí, nikdo prý neměl práci jistou.

„V říjnu 2021 byla oznámena ztráta čtyř set pracovních míst kmenových zaměstnanců k závěru fiskálního roku. K 31. 3. 2022 bude nakonec propuštěno tři sta kmenových zaměstnanců. Počty agenturních pracovníků fluktuují, a proto je neuvádíme,“ popsal generální manažer Panasonicu Plzeň Radek Vach.

Od televizí k plechovkám

A tak šel i Antonín Franc ve čtvrtek do Panasonicu po dvaceti letech naposledy. Novou práci už má. „Oslovil jsem několik firem, některé oslovily mě. A naštěstí mě všechny firmy, které jsem oslovil, htěly,“ těší France. Hned v pátek jej tak čeká první den ve výrobě plechovek. Ve firmě za Plzní bude mít na starost mimo jiné i školení zaměstnanců.

„Nastoupí pět nových zaměstnanců, kteří pracovali dříve v Panasonicu. Nicméně jednáme ještě s několika dalšími, jsme v kontaktu už delší dobu,“ popsal ředitel Ball Beverage Packaging Czech Republic Radek Mádr.

Podle vedení Panasonicu už si většina propouštěných náhradní zaměstnaní našla. Další minimálně desítky ale 1. dubna vstoupí do evidence úřadu práce. Podle ředitelky odboru zaměstnanosti pro Plzeň-město to bude přibližně stovka lidí. I pro ně se ale podle úřadu práce nová pozice najde. Jen v Plzni je teď volných třináct a půl tisíce míst.