Hrad Litice je uzavřen - padají z něj kameny

Dočasně a hlavně nečekaně se pro veřejnost musel uzavřít hrad Litice na Orlickoústecku. Může za to zborcení části zdiva u severního paláce. Památkáři mají strach z dalších padajících kamenů a čekají na stanovisko statiků. Nebezpečný úsek chtějí oplotit.

Památkáři čekají na stanovisko statiků (zdroj: ČT24)

Ze zdi severního paláce hradu Litice se najednou sesunuly zhruba dva kubíky materiálu. Naštěstí v době, kdy na hradě nikdo nebyl. Další kameny se postupně uvolňují a nezbývalo než památku uzavřít. „V současné době čekáme na statický posudek, který by nám měl říct, do jaké míry se stěna vyklání,“ uvedl kastelán hradu Litice Dalibor Urban a ukázal na vyboulenou část zdi. Památkáři chtějí dalším pádům zabránit. 

Přitom na hradě se opravovat mělo, ale jinde - východní křídlo. Podle kastelána je ale aktuální problém daleko závažnější. Priority tedy museli přehodnotit. Oprava zdi ovšem bude trvat déle než třeba jen dny nebo týdny. Nechat památku dlouhodobě uzavřenou, to se nikomu nechce, i když v rámci Pardubického kraje patří mezi ty méně navštěvované -  ročně do Litic přijede asi 12 000 lidí. 

Průvodce Martin Krčmář konstatoval, že správci hradu jsou vlastně rádi, že když už k této nečekané události došlo, stalo se to přes zimu: „V dubnu je návštěvnický provoz nejmenší. Máme otevřené jenom víkendy, což znamená, že ztráta je deme tomu 200–300 lidí, kteří by v dubnu přišli,“ řekl Krčmář. Kastelán Dalibor Urban doplnil, že udělá všechno pro to, aby se památka turistům otevřela už počátkem května. Věří tomu prý na 99 %. Kolem nebezpečného místa by mělo vzniknout provizorní oplocení.  

„Těšíme se hlavně na rodiny s dětmi, protože jsme otevřená památka, bez mobiliáře. Máme tady vyhlídkovou věž a krásný rozhled do okolí, ale hlavně tu je příroda se spoustou stromů a zeleně,“ popsal hlavní lákadla hradu Litice průvodce Martin Krčmář.

O peníze na opravu bortící se zdi budou památkáři žádat ministerstvo kultury. Jisté už dnes je, že se kvůli tomu odsunou jiné, dlouhodobě plánované investice. „Určitě na to nebudou stačit statisíce korun, protože zeď má velkou tloušťku. Musí se opravit koruna a zajistit i zeď z druhé strany,“ vypočítává Urban.

Litický hrad se nepřetržitě po částech opravuje od začátku 90. let 20. století. Velký kus práce na něm odvedli také dobrovolníci.

Zajímavostí je, že dva metry krychlové kamenů, které už ze zdi hradu spadly, dopadly jen pár metrů od příbytku poustevníka, který vedle hradu před více než 100 lety žil. Další informace o hradu Litice najdete zde.