Vláda posílá do Vrbětic další vojáky

Praha, Vlachovice – Ne jen sto, ale rovnou 450. Tolik vojáků bude k dispozici pro ostrahu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Rozhodla o tom vláda. Nasazení dalších vojáků slíbil místním už v sobotu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). S rozhodnutím ale nesouhlasí náčelník generálního štábu armády Petr Pavel, armáda prý bude muset omezit přípravu na další úkoly. Lidé z okolí museli být kvůli hrozícímu nebezpečí opakovaně evakuováni, začínají se proto ozývat požadavky na odškodnění.

První skupinu vojáků vyslala vláda do Vrbětic začátkem listopadu. Premiér tehdy hovořil o tom, že vojáci budou mít za úkol areál neprodyšně uzavřít. Po explozi další budovy minulou středu se ale předsednictvo Bezpečnostní rady státu rozhodlo ostrahu ještě posílit. „Vojáci by měli zajistit zejména nepřetržité střežení rozšířeného, téměř čtrnáctikilometrového chráněného okruhu kolem celého areálu muničních skladů,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Další vojáci nejsou to jediné, co do Vrbětic vláda posílá. „K těm 350 vojákům přibude i mobilní velitelství, které obsluhuje taky 50 vojáků, takže celkové nasazení armády bude kolem pěti set mužů. Kromě toho jsme schválili nasazení dronu, který by měl monitorovat tuto oblast. Má noční vidění, má termiku, takže je možné ho používat de facto 24 hodin denně,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Vojáci zde budou moci být až do 30. června 2015, jejich činnost bude každý měsíc vyhodnocována,“ dodal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

S rozhodnutím vlády na posílení vojenské přítomnosti ale nesouhlasí náčelník generálního štábu armády Petr Pavel. Právu řekl, že kvůli vyčlenění dalších stovek vojáků bude armáda muset omezit přípravu na další úkoly. Místo by podle něj měla primárně střežit policie. Už nyní pomáhají zlínským policistům střežit prostor muničních skladů kromě stovky vojáků i policisté z krajských ředitelství policie v Brně, Praze a Ostravě. Víc jich podle Chovance policie poskytnout nemůže. „Policie nemá v současnosti k dispozici 450 mužů, které bychom mohli stáhnout z ulic,“ řekl ministr.

Další vojáci do Vrbětic zamíří zřejmě během zítřka. „Nejdříve musíme zajisti ubytovací kapacity, musíme vymyslet způsob stravování. Na to vyjíždí zítra do Slavičína a okolí pracovní skupina,“ vysvětlil náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Situace se komplikuje

I vzhledem k druhému výbuchu minulý týden se situace ve Vrběticích komplikuje. Pyrotechnici posunou bezpečnostní lhůtu, během níž nesmí dojít k výbuchům, ze 7 na 9 dnů. Teprve pak se znovu pustí do čištění areálu. „Velitel zásahu rozhodl o prodloužení garanční lhůty bez výbuchů na základě doporučení pyrotechniků. Po 9 dnech zasedne ráno odborné pyrotechnické konsilium, které vyhodnotí situaci a rozhodne o dalším postupu,“ uvedla mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Policie předpokládá, že odvoz munice začne nejdříve koncem prosince.

Lidé v okolí muničního skladu chtějí odškodné

Život v dotčených obcích se vrací do normálu. Nicméně výbuchy v okolí skladu u Vrbětic, oficiálně zvaného Bohuslavice nad Vláří, místní stále děsí. Ministr vnitra Milan Chovanec už o víkendu ve vysílání ČT připustil, že úplně bezpečný nebude muniční areál ještě dlouhé měsíce. „Dekontaminace celého areálu potrvá jeden až dva roky. Proto jsme se dohodli na tom, že obnovíme plot, který není v dobrém stavu, abychom zamezili vstupu některých zvědavců nebo dětí,“ slíbil Chovanec.

Lidé, kteří kvůli výbuchům ve státním muničním areálu, který si pronajímají soukromé firmy, museli opakovaně opouštět domovy, začínají zvažovat, že budou žádat o odškodnění. Některým uhynulo domácí zvířectvo, které museli při spěšné evakuaci nechat doma. Bezpečnostní perimetr kolem skladů je neprodyšně uzavřen a střežen policií a vojáky. V okolních lesích se tak nedá hospodařit a lidem vznikají ztráty. Zároveň klesá hodnota majetku obyvatel, jejichž počet se díky rozvoji obce a investicím do stavebních parcel zvyšoval. Starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN) bude po státu chtít, aby byly posíleny prvky varovného systému a dovybaveny prostory.

Na žádosti o odškodné se už chystá i stát. „Bylo dohodnuto, že ministerstvo obrany vyčlení jednoho pracovníka, který začne shromažďovat žádosti o odškodnění. Ale je nutné říci, že se musí nejprve najít původce výbuchu, kdo je za to zodpovědný, a kdo to uhradí. I stát se cítí poškozen, takže pokud bude viníkem nějaká soukromá firma, i stát bude chtít, aby byl odškodněn,“ upozornil ministr Chovanec (ČSSD).

Silvestr by mohl být bez výbuchů

I kvůli neustálé hrozbě chtějí starostové obcí v okolí Vrbětic požádat své obyvatele, aby nepoužívali o vánočních svátcích a Silvestru zábavní pyrotechniku. Zejména pro starší lidi jsou nyní výbuchy citlivé téma. Obce nemohou používání pyrotechniky zakázat, musely by upravit vyhlášku, což není do konce roku reálné, proto zvolí formu výzvy. „Myslím, že lidé to pochopí a sami budou rádi. Moc dobře vědí, jaká je tady situace,“ řekla starostka Haluzic Stanislava Zvonková (nez.), která ocenila, jak vstřícně lidé v těchto dnech reagují.

Problémy v muničním areálu ve Vrběticích začaly 16. října, kdy vybuchl sklad číslo 16, ve kterém bylo asi 50 tun munice. Šlo hlavně o letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Při výbuchu zahynuli dva zaměstnanci firmy Imex Group, která si sklad pronajímala (více o firmě si můžete přečíst zde). O sedm týdnů později následoval výbuch skladu číslo 12, opět v nájmu Imex Group. Policie výbuchy vyšetřuje jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení. Pachateli hrozí osm až 15 let vězení. Vývoj událostí ve Vrběticích shrnuje tento článek.

Okolí Vrbětic čekala při každém výbuchu evakuace – naposledy tento víkend, kdy své domovy muselo opustit na 1800 lidí. Druhý výbuch dočasně zhatil plány na odvoz zbývající munice z ostatních skladů. Zatímco na konci listopadu už byly v areálu vyčištěné a připravené koridory pro odvoz materiálu, další výbuch opět rozmetal munici po okolí a práci pyrotechniků tak vrátil na začátek. Až se povede koridory vyčistit a na odvoz munice skutečně dojde, měla by ta, o kterou se nepostarají majitelé, putovat do bývalého armádního skladu v Květné u Poličky.