Boskovice si musí vzít úvěr na výukové centrum. Nedočkaly se zatím ministerské dotace

Boskovické zastupitelstvo schválilo úvěr, se kterým se původně v městském rozpočtu nepočítalo. Důvodem jsou problémy s proplácením dotace na stavbu Centra polytechnické výchovy. Kvůli průtahům při administraci totiž zatím z ministerstva pro místní rozvoj peníze nepřišly, prostavělo se přitom už třicet milionů.

Stavbu sportovní haly u základní školy v boskovické Slovákově ulici zastavily v minulosti problémy s podložím. Náhradní projekt, Centrum polytechnické výchovy, zase trápí problémy s financováním.

Rozpočet stavby, která má sloužit moderní výuce přírodovědných předmětů, je dvaasedmdesát milionů korun. Šedesát milionů z toho má přijít jako dotace z ministerstva pro místní rozvoj, ale město na účtu zatím nemá ani část peněz.

O proplacení první etapy přitom Boskovice zažádaly už loni v říjnu. „Je to částka oscilující mezi šesti a sedmi miliony korun. Počítali jsme, že bude už koncem roku 2018 nebo začátkem roku 2019,“ řekl starosta Jaroslav Dohnálek (ODS).

Ministerstvo zkoumá, dělníci pracují dál

Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že žádost musí ještě přezkoumat. „Pro nás tuto kontrolu dělá Centrum pro regionální rozvoj, což je naše příspěvková organizace,“ řekl zástupce ministerstva Zdeněk Semorád.

Dělníci ovšem dál staví a město musí dodavateli platit z vlastního rozpočtu. Zastupitelé proto minulý týden schválili, že si vezmou krátkodobý úvěr. „V tuto chvíli máme zaplacených třicet milionů korun a zatím nevíme, kdy nám první finanční prostředky od poskytovatele dotace dojdou, tak abychom pokryli potřeby města a abychom neohrozili jeho cash flow,“ řekl starosta Boskovic.

Dotace možná bude nižší

Hrozí přitom, že se konečná výše dotace bude krátit až o pětadvacet procent. Podle resortu totiž existují pochybnosti o správném výběrovém řízení. „Město Boskovice nastavilo kvalifikační předpoklady pro uchazeče podle názoru centra možná příliš diskriminačně,“ vysvětlil Zdeněk Semorád.

Boskovice ale s tímto závěrem Centra pro regionální rozvoj nesouhlasí. „Podali jsme rozpor,“ řekl starosta. O námitce by mělo ministerstvo rozhodnout do dvou až tří týdnů. Kolik peněz nakonec město za stavbu moderního výukového centra z vlastní kasy zaplatí, zatím jasné není.