České silnice mířící na Chorvatsko jsou jedno velké omezení

Stavba D3 krade plynulost a klid na cestě do Chorvatska (zdroj: ČT24)

V pátek odpoledne a navečer vyráží lidé na dovolenou do Chorvatska a Itálie. V sobotu se v tamních rekreačních střediscích mění turnusy. Na jedné z nejvytíženějších cest k moři z Prahy přes České Budějovice na přechod Dolní Dvořiště čeká na řidiče řada nástrah.

Nejčastěji k cestě za nejvyhledávanější dovolenou u moře využívají čeští řidiči silnici E55 vedoucí od Prahy přes Tábor a České Budějovice na hraniční přechod v Dolním Dvořišti. Jednu z největších komplikací na trase představuje stavba dálnice D3, která vzniká v těsné blízkosti současné silnice, a omezuje její provoz.

Právě D3 je suverénně nejbudovanější dálnicí v České republice. Stavba jede v tuto chvíli, protože jsme uprostřed stavební sezony, skutečně na plný výkon.
Jan Rýdl
mluvčí ŘSD

U Veselí nad Lužnicí vjíždějí řidiči do stavby plné zužování jízdních pruhů, úseků se sníženou rychlostí a omezení kvůli pohybu stavební techniky, která zpomaluje dopravu. Omezení trvají až do Českých Budějovic s výjimkou šestikilometrového úseku kolem Dynína.

Kvůli komplikacím se na trase zvýšil také dohled policie. „Je zde snížená rychlost, až na několik výjimek tu není možné předjíždět, apelujeme na řidiče, aby tudy jezdili opravdu opatrně a zachovávali patřičnou vzdálenost,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Miroslav Doubek.

Upozornil, že každá nehoda může dopravu úplně zastavit třeba i proto, že kolem silnice nejsou ani odstavná místa. Řidiči by v pozornosti neměli polevit ani za Českými Budějovicemi, na přechod v Dolním Dvořišti vede od Českých Budějovic nechvalně známý úsek E55. Silnice je dodnes považována za jednu z nejnebezpečnějších v Česku.