Soud nepravomocně rozhodl: Aktivisté mají opustit budovu Kliniky

Aktivisté z Autonomního centra Klinika na pražském Žižkově mají vyklidit budovy i pozemky, rozhodl Obvodní soud pro Prahu 3. Jde o zatím nepravomocný verdikt, proti kterému se chtějí aktivisté odvolat. Budovu letos v lednu převzala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která se domáhá vyklizení objektu. Aktivisté to ale odmítají – jde prý o gesto občanské neposlušnosti, protože vlastník Kliniky nejedná v souladu s dobrými mravy.

„S rozsudkem nesouhlasíme a využijeme možnosti odvolání. Podle našeho názoru se soud dostatečně nevyrovnal s argumentací ohledně rozporu požadavku žalobců s dobrými mravy,“ uvedl Pavel Uhl, který zastupoval členku Kliniky.

Právní zástupce SŽDC připomněl, že smlouva o roční výpůjčce objektu skončila loni 2. března. Aktivisté totiž původně měli budovu na rok zapůjčenou od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. SŽDC chce po opravách v budově umístit část svých zaměstnanců.

Podle aktivistů to je v rozporu s územním plánem. Žádají, aby mohli nemovitost využívat, dokud ji vlastník není schopen užívat ke svému účelu. K neuposlechnutí výzvy vyklidit objekt se prý rozhodli také kvůli obavám z toho, že by po jeho opuštění přestali být partnery k vyjednávání.

SŽDC převzala budovu loni v říjnu. Do budovy se kvůli špatným klíčům úředníci nedostali, prohlédli si jen garáže a zahradu. Aktivisté je dovnitř nepustili.

Zájem měl GIBS, Úřad práce i magistrát

O nevyužívanou budovu mělo už dříve zájem několik státních institucí. Původně v ní měla sídlit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), loni na jaře o ni požádal Úřad práce. Jemu nadřízené ministerstvo práce a sociálních věcí ale zájem poté odvolalo. 

Budovu chtěl získat i pražský magistrát, město ale na rozdíl od státních institucí nemůže požádat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který budovu spravoval, o bezplatný převod majetku. Aktivisté pak spekulovali o tom, že převod na správu železnic měl hlavně zabránit Praze budovu získat.

To ale mluvčí SŽDC odmítl: „Měla by tu sídlit Správa železniční geodézie, která má desítky zaměstnanců a zatím sídlí v komerčním pronájmu.“ 

obrázek
Zdroj: ČT24

Policie budovu několikrát vyklidila

Aktivisté prázdnou budovu v majetku státu obsadili v prosinci 2014. Policie ji několikrát vyklidila, poté jim ji úřad na rok zapůjčil a provozovali v něm sociální centrum. Pořádali přednášky, koncerty nebo jazykové kurzy, budovu také svépomocí opravovali.

Smlouva skončila loni v březnu, pak anonym v budově několikrát nahlásil bombu, policie ji vyklidila, ale aktivisté se tam vždy znovu vrátili. Program v centru pokračuje i přes převod budovy správě železnic. Proto se Úřad pro zastupování státu obrátil na soud a tento soudní spor pak přešel na SŽDC.