Centrum Brna za závorami. Město změní pravidla pro vjezd i parkování

Na okraji pěších zón v centru Brna přibudou kamery a závory. Radnice tak chce snížit počet aut, které jezdí středem města a často k tomu nemají potřebné výjimky. Nový systém pak pošle takovým řidičům rovnou pokutu. Radnice ho plánuje vybudovat ještě letos, naplno by měl fungovat od začátku příštího roku.

Plánované změny se dotknou všech – rezidentů, obchodníků, ale i návštěvníků historického centra. Pro ně bude cenově výhodnější zajet do parkovacího domu. Zatímco v parkovacích domech plánuje radnice za každou hodinu stejnou sazbu, na ulici se parkovné s přibývajícím časem prodraží. „Díky tomu by se mohlo množství aut v ulicích snížit,“ vysvětlil náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). Systém má přispět právě k regulaci dopravy v centru.

Jestliže se návštěvníci rozhodnou pro stání venku, poplatku se v historickém centru nevyhnou. V něm nově vzniknou čtyři jednosměrné zóny. „Tři budou v návštěvnickém režimu. Na vjezdu umístíme kamery, které sejmou SPZ a vyhodnotí, o koho jde, jestli je to rezident, zásobování nebo někdo, kdo hledá místo pro parkování,“ popsal náměstek primátora.

Nový čtyřzónový systém v Brně (zdroj: ČT24)

Pokud půjde o návštěvníka, bude si moci vybrat, jestli poplatek zaplatí hned po zaparkování, nebo v automatech u výjezdu se závorami. Systém platbu zaznamená a závora se automaticky otevře po vyhodnocení SPZ, takže by se neměly tvořit kolony.

Vjezdy do zón jsou naplánované ze Šilingrova náměstí, z Novobranské a Jezuitské ulice. Výjezdy pak v Orlí, Dvořákově a Solniční ulici.  Na rozdíl od ostatních vjezdů, v Masarykově a Rašínově ulici nebudou kvůli tramvajím závory. Pokud se řidiči pokusí tudy projet bez zaplacení, zachytí je taktéž kamera. „Buď vyhodnotí, že mají výjimku, nebo řidiče vyfotí a fotku spolu s dalšími informacemi dostanou do své databáze strážníci,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy z brněnského magistrátu Vladimír Bielko. Prohřešek se pak nejspíše dostane do správního řízení.

  • Kvůli novému systému se budou muset vyměnit parkovací automaty. Ty stávající se demontují a nejspíše přeprodají do menších měst, kde je využijí.

Kvůli novému systému vznikne i speciální úřad, kam si rezidenti přijdou vyřídit takzvanou rezidenční kartu. Pak získají přístup do počítačového systému, kde zadají SPZ svého vozidla, aby kamery posléze rozpoznaly, že auto patří právě jim.

Zatím nelze říct, na kolik nový systém řidiče vyjde, protože město ceník teprve připravuje. Jiné podmínky získají lidé s trvalým pobytem v centru, kterým při dodržení všech pravidel odpadne povinnost platit parkovné, ale také ti, kteří si za parkovací místa v centru předem zaplatí. Odlišnými pravidly se budou také řídit vozidla pro zásobování, která se do centra dostanou ve stanovených hodinách. Rozvrh se nyní připravuje.

Systém zón zhruba za 30 milionů korun vznikne ještě letos. Fungovat by pak měl začít už od 1. ledna příštího roku. Tvrdší podmínky začnou platit brzy i v dalších částech města. Radnice chystá systém, který by na vybraných ulicích umožnil parkování jen lidem, kteří tam bydlí.