Jihočeský kraj vlastnictví sochy neprokázal

České Budějovice (Jihočeský kraj) – Jedna z nejvzácnějších gotických soch v Česku, takzvaná Rudolfovská Madona, patří církvi. Jihočeský kraj uznal, že důležitá část sbírky středověkého umění Alšovy galerie není jeho. Výjimečnou, 700 let starou sochu získala galerie v roce 1953, darovací smlouvu však nikdo nenašel. Jedná se o gotickou plastiku z jedlového dřeva s polychromií, která vznikla kolem roku 1340 a měří 141 centimetrů. Do Rudolfova ji věnovali v roce 1698 budějovičtí kapucíni s oltářem Panny Marie Pasovské. K bočnímu oltáři Panny Marie tamního farního kostela svatého Víta patřila léta.

Byl to dar, nebo půjčka? Válka o nesmírně vzácnou sochu sice začala před dvěma roky, ale ve skutečnosti skončila dřív, než se stihla doopravdy rozhořet. Kraj překvapivě uznal, že vlastnictví Rudolfovské Madony nemá jak dokázat. „Jsme rádi, že došlo k nápravě bezprávního stavu, který vznikl někdy v 50. letech,“ uvedl generální vikář Biskupství českobudějovického Adolf Pintíř. Madona patřila církvi do roku 1947, o šest let později ji z českobudějovického muzea získala Alšova galerie v Hluboké nad Vltavou. Mělo jít o dar výměnou za její kopii. Listiny ale neexistují. „Nebyl jediný relevantní doklad k tomu zápisu do přírůstkové knihy,“ potvrdil radní Jihočeského kraje František Štangl (ODS).

Dobře zachovalá dřevěná socha pochází z konce třináctého, nebo začátku čtrnáctého století. Patří mezi nejstarší v Česku a její cenu kurátoři ani nedokážou vyčíslit. V rudolfovském farním kostele je už od padesátých let pouze kopie slavné Madony a s největší pravděpodobností to tak i zůstane. Mimo jiné i proto, že jeho zabezpečení by stálo nejméně stovky tisíc korun. „Madona bude vystavena dále tak, jak byla. Na tom se vůbec nic nezmění,“ prohlásil Adolf Pintíř a ředitel Alšovy Jihočeské galerie Lubomír Bednář doplnil: „Návštěvník nepozná, že k nějaké změně majitele došlo.“

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí kraje už schválilo zastupitelstvo. Memorandum, které upravuje i dlouhodobé umístění sochy v Alšově galerii, však ještě podepsané není.

Jedna z nejvzácnějších gotických soch v Česku, takzvaná Rudolfovská Madona, patří církvi.
Zdroj: ČT24