Silničáři zničili na devět set stromků. Prý omylem

Praha – K závažnému zásahu do přírody došlo ve středních Čechách. Nově založená alej devíti set stromků podél silnic na Nymbursku byla téměř celá zničena. Podle zjištění ji prý omylem posekal a tím vlastně zlikvidoval pracovník údržby silnic. Vniveč tak přišlo pětileté úsilí lidí ze sdružení K213. To teď žádá náhradu.

Celkem tři a půl kilometru alejí malých stromků sázeli dobrovolníci podle Jiřího Fialy od roku 2005. Teď po většině z nich zůstaly jen zbytky kůlů, vydržely jen ty vzrostlejší. „Zachován zůstal zhruba každý desátý nebo patnáctý stromek, ten zbytek zničili včetně těch kůlů. Já tu škodu odhaduji někde kolem půl milionu korun,“ říká Jiří Fiala ze sdružení K213. 

Krajská správa silnic se brání, že k posekání stromků došlo náhodou. Údržbu okolí vozovek na Nymbursku pro ni dělá soukromá firma. Když její pracovník sekal trávu, srovnal se zemí i malé sazenice listnatých stromů. „Určitě to prověříme. Naším záměrem nebylo posekat ty stromky, které byly vysazeny podél silnice. K tomu došlo zřejmě nedopatřením, asi ty stromky neviděl, kdyby je viděl, tak by je určitě neposekal,“ domnívá se cestmistr Krajské správy a údržby silnic Jiří Vosáhlo. „Jak někdo přehlídne třímetrový kůl, který je navíc nahoře natřen žlutou barvou?“ kroutí nevěřícně hlavou Jiří Fiala.

Správa a údržba silnic navíc upozorňuje, že stromky sdružení K213 vysázelo na krajském pozemku bez jejího vědomí. Jiří Fiala ale tvrdí, že o výsadbě jednali. Podle Jiřího Fialy byla připravena smlouva o vzájemné spolupráci. „Já jsem ve funkci od února a nikdo z mých předchůdců mi nedal žádné informace, že by tady nějaká dohoda byla,“ tvrdí Jiří Vosáhlo.   

Kvůli zničeným stromkům teď Jiří Fiala i občanské sdružení podali trestní oznámení. Požadovat budou taky náhradu škody.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)