Pilníkovský kostel je stále v havarijním stavu

Pilníkov – V Podkrkonoší v Pilníkově mají památkově chráněný barokní kostel, kam ale nikdo nesmí. Jiné to nebude ani o letošních Vánocích. Stavba je totiž v havarijním stavu a peněz na opravy je málo. Na začátku roku 2006 se v kostele zřítila část malované klenby. Velké štěstí bylo, že v něm zrovna nikdo nebyl.

Uvnitř kostela stojí lešení, díra v klenbě zůstává. Památka se sice postupně opravuje, ovšem s minimálními investicemi v řádu statisíců ročně. Více peněz totiž není. Obyvatelé funkční kostel postrádají celoročně, ale v období Vánoc je pro ně současný stav ještě smutnější, jak říká místostarosta Pilníkova František Hubáček.

Věřící z Pilníkova se na Štědrý večer sejdou alespoň v zákristii kostela, ze které si udělali provizorní kapličku. Pokud by oprava církevní památky pokračovala současným tempem, kaplička bude jako náhrada sloužit ještě desítky let. Lidé stále věří, že tak to nebude. Náklady na rekonstrukci kostela odborníci odhadli na šedesát milionů korun. Postupně přispívají kraj, stát i město Pilníkov.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)