Pražský happening poukazuje na bariéry MHD pro vozíčkáře

Praha – Lidé si dnes v Praze mohou vyzkoušet nástrahy hromadné dopravy, se kterými se v centru města potýkají vozíčkáři. Občanské sdružení Asistence na tramvajové zastávce v Lazarské uspořádalo happening, na kterém si zájemci od 11:00 mohou půjčit vozík a zkusit si na něm přestoupit z metra na Národní třídě na tramvaj.

Tramvajová zastávka Lazarská má výstup do vozovky stejně jako dalších 40 zastávek v Praze. S vozíkem se na těchto místech nedá nastoupit, ani když je k dispozici nízkopodlažní tramvaj. Bezbariérová možnost dopravy v těchto místech nenavazuje. Nastoupit tedy vozíčkáři mohou až ve Vodičkově ulici, kde je vyvýšená vozovka.

O změnu usiluje občanské sdružení Asistence přes tři roky. Po postavení výtahu z metra na Národní třídě chtěli docílit návaznosti bezbariérové dopravy na tramvaj. Dopravní podnik bezbariérovou úpravu zastávky po otevření výtahu přislíbil. Úpravy se však stále odkládají. Proto podle slov jednoho z organizátorů happeningu Erika Čipery sdružení přistupuje k těmto akcím, které mají na problém upozornit.

Součástí happeningu je i hudební vystoupení. Zájemci mohou také na místě podepsat petici adresovanou pražským radním, aby nechali bariéry ze zastávky Lazarská odstranit. Nyní už je na ní 1 150 podpisů. Je možné ji podepsat také na internetu.

Bariér v dopravě mají vozíčkáři v Praze více

Dalším problémem kromě zastávky Lazarská je pro vozíčkáře bariérovost metra. 23 stanic metra nemá výtah, jedná se většinou o zastávky v centru Prahy. Dalším problémem je také mezera mezi nástupištěm a vozem metra, do které zapadají kolečka vozíku. Co se týká tramvají, v Praze je podle o.s. Asistence dalších 40 zastávek s výstupem do vozovky – například Újezd, Karlovy lázně či Právnická fakulta.

Vstup Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)