Uzavřená křižovatka u Parama trápí celé Pardubice

Pardubice – Rekonstrukce křižovatky u Parama v Pardubicích, kde se sjíždí doprava ze dvou státních silnic, má velmi neblahý vliv na provoz ve městě. Kolony postihují i obce před Pardubicemi, řidiči přitom nemají naději na zlepšení – rekonstrukce potrvá až do konce příštího roku, navážou na ni další uzavírky.

Na křižovatce u Parama se setkává silnice I/2, která vede od Prahy, Kolína a Přelouče do Pardubic, s hradecko-chrudimskou silnicí I/37. Než se uzavřela, projíždělo jí až 30 tisíc aut denně. Po rekonstrukci má mít kapacitu ještě pro více. „Měl by tento uzel mít cirka o 40 procent větší propustnost,“ uvedl náměstek primátorky Martin Bílek. Potrvá to ale ještě dlouho. Zatím je situace docela opačná, kvůli uzavřené klíčové křižovatce trvá průjezd Pardubicemi desítky minut, auta postávají v kolonách, ucpáno je přitom takřka vše – auta se rozlévají i do centra. 

Kvůli rekonstrukci křižovatky je nyní částečně uzavřena nájezdová rampa ve směru od královéhradecké silnice (I/37) na přeloučskou silnici (I/2). Objízdná trasa vede kolem nádraží. Takto se v Pardubicích bude jezdit do dubna, kdy začne další etapa prací.

Dopravní komplikace se ale netýkají pouze Pardubic. Postrachem okolních obcí se stala zejména auta, která se snaží hlavní tah objet. Například ve Starém Mateřově, kterým prochází silnice druhé třídy, je provoz tak intenzivní, že obec už zakázala vjezd těžkým nákladním vozidlům. „Když se otevřela objížďka, tak to bylo třeba deset kamionů za hodinu,“ poukázal mateřovský starosta Pavel Sehnoutek.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Oprava křižovatky bude probíhat ve třech etapách. „Bude dokončena do konce roku 2013,“ upřesnila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Ani potom ale nebude průjezd Pardubicemi zcela bez komplikací. Město již připravuje opravu třídy Míru a přednádražního prostoru, které budou dopravu ovlivňovat nejméně do konce roku 2014.