Umělá inteligence bude na Facebooku pátrat po sebevražedných tendencích

Největší sociální síť Facebook nově posílí používání umělé inteligence, aby přesněji identifikoval své uživatele, kteří mohou pomýšlet na sebevraždu.

Software by měl hledat v příspěvcích a ve videích, které jsou vysílány na Facebooku, stopy, že by uživatel mohl mít sebevražedné sklony. Následně by měl upozornit speciálně vyškolené zaměstnance společnosti, kteří takový obsah zkoumají a ověřují.

„Tento přístup využívá technologii rozpoznávání vzorů, což pomáhá odhalit příspěvky a živá vysílání, u kterých je pravděpodobné, že budou vyjadřovat myšlenky na sebevraždu,“ uvedl v blogovém příspěvku viceprezident společnosti Guy Rosen.

Příznaky, na které se zaměřují, obsahují mimo jiné příspěvky uživatelů nebo komentáře k nim. Například ty, ve kterých se uživatelé ptají pisatele příspěvku, zda je v pořádku a nepotřebuje pomoc.

Společnost Facebook již má k dispozici nástroje, prostřednictvím kterých mohou uživatelé vyjádřit obavy o své přátele, jež mohou zvažovat sebepoškozování. Nový software ale může výrazně urychlit proces a dokonce odhalit znaky, které mohou lidští kontroloři obsahu přehlížet.

„Umělá inteligence nám pomůže poskytovat snáze pomoc“

„Staly se velmi tragické události – jako jsou sebevraždy, některé i živě vysílané, kterým bylo možné zabránit, kdyby si někdo uvědomil, co se děje a nahlásil je dříve,“ uvedl generální ředitel společnosti Mark Zuckerberg na začátku tohoto roku v příspěvku zaměřeném na směřování Facebooku a budování globální komunity.

Facebook využívá nástroje umělé inteligence mimo USA a plánuje, že budou nakonec dostupné všude, s výjimkou Evropské unie. Tam je používání dat omezeno předpisy o ochraně osobních údajů.

Společnost Facebook spolupracuje už přibližně 10 let s organizacemi zabývajícími se duševním zdravím na způsobech, jak zaznamenat příznaky toho, že někteří uživatelé mohou mít sebevražedné sklony a poskytnout jim adekvátní pomoc.