Známka punku není in, vyhrály „životní“ pravdy

Praha – „Životní“ pravdy pronášené při procházce po lese zvítězily nad výstřední barevností a smyslem pro humor. O vítězi prezidentských voleb rozhodla totiž i jejich reklamní kampaň. Na Hrad se tak z Vysočiny 8. března přestěhuje Miloš Zeman. Ten porazil v historicky první přímé volbě hlavy státu svého soka Karla Schwarzenberga o necelých deset procent hlasů, což činí téměř půl milionu hlasů.

Svůj podíl na výsledcích prezidentských voleb sehrála i reklamní kampaň. Symbolem kampaně, kterou zvolil tým Karla Schwarzenberga, se stal obrázek Karla s pankáčským čírem. Ještě pořád je pro mě ten punk rebelství. A Karel je prostě rebel, vysvětloval autor portrétu David Černý. Inspirace pochází z portrétu ve stylu proslulého alba anglické punkové kapely Sex Pistols. 

Ačkoliv placky s tímto obrázkem rychle mizely z pultů a košíků, nestačilo to. Do cesty se postavila kampaň Miloše Zemana, kde byl nově zvolený prezident prezentován jako zemitý a lidový člověk. V televizním spotu byl prezentován jako státnicky rozvážný a také srozumitelný kandidát. Venkov proti městu, lidový kandidát proti šlechtickému. O polaritě Zeman–Schwarzenberg měl režisér videoklipů jasno. Aby byl srozumitelný všem lidem, hlavně lidem z menších měst nebo z vesnic, popisuje svůj záměr režisér Zemanových spotů Filip Renč. Stejně jako oba samotní soupeři o Hrad, ani jejich kampaně se tak navzájem nedaly zaměnit.

Vyhrát mohl jen jeden. Kampaň, ale i televizní a rozhlasové debaty, dostaly k urnám více voličů, kteří hodili svůj hlas Miloši Zemanovi. Schwarzenberga porazil o téměř deset procent. „Deset procent je jasný rozdíl. Zvítězil Miloš Zeman a to uznávám. Doufám, že se mu podaří být prezidentem všech občanů,“ komentoval svou prohru Schwarzenberg. 

A tak 8. března na Hradě vystřídá Václava Klause Miloš Zeman. „Chci být prezidentem dolních deseti milionů a mezi nimi jsou jak voliči Miloše Zemana, tak Karla Schwarzenberga. Nechci být prezidentem kmotrovských mafií, které parazitují na této společnosti a vysávají z jejího těla krev, aniž by jí vraceli jakoukoli hodnotu,“ prohlásil Zeman.