Velký knižní čtvrtek doporučuje novinky Hůlové, Hornbyho i ukrajinskou kroniku zpravodajů ČT

Deset novinek tuzemských i zahraničních autorů přináší čtenářům od 23. března Velký knižní čtvrtek. Do výběru napříč žánry, jímž knihkupci a nakladatelé chtějí upozornit na čtenářsky atraktivní tituly, se dostaly knihy od Nicka Hornbyho, Petry Hůlové, Michaela Žantovského i zpravodajů České televize.

Světovou literaturu reprezentuje například britský autor humoristických knih Nick Hornby. Ústřední postavou jeho románu Funny Girl o mládí i zralém věku, slávě a zákulisí showbyznysu je krásná a talentovaná Barbara, která se v šedesátých letech stane hvězdou seriálu.

Čtenáři mohou sáhnout také po próze od francouzské autorky Maylis de Kerangalové. Příběh Život za život mohou i tuzemští diváci znát už z filmové adaptace. Drama o dárcích i čekatelích při transplantaci orgánů řeší mravní dilemata i nové možnosti lékařství. 

Slovenský spisovatel Roman Kulich v napínavých Devíti křížích propojuje rodinný výlet s dávnou tragédií. Napětí lze čekat i od retro krimi Leo Berlin: Případ pro komisaře Leo Wechslera. Německá autorka Susanne Gogaová zasadila děj do Berlína dvacátých let, kde dojde k vraždě léčitele. Dávný zločin se řeší v románu české autorky Petry Klabouchové U severní zdi. Inspirován je osudy politických vězeňkyň z padesátých let minulého století.

Novinky Velkého knižního čtvrtka z jara 2023
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Od českých autorů doporučuje Velký knižní čtvrtek také Nejvyšší kartu Petry Hůlové. Možné autobiografické vyprávění se dotkne kulturních válek i mezigeneračních střetů prostřednictvím hlavní hrdinky – literátky, která reflektuje svou kariéru i komplikovaný osobní život.

Svědectví z Hradu, Ukrajiny i Blízkého východu

Spisovatel, politik a diplomat Michael Žantovský sepsal vzpomínkovou knihu S prominutím řečeno, s podtitulem Můj život mezi slavnými a mocnými. Líčí svá setkání s Václavem Havlem, královnou Alžbětou II., dalajlamou i kapelou Rolling Stones, a na základě „nesmazatelných zážitků“ rekapituluje dějinné události minulého století. 

Autentické svědectví přináší také kniha Putinova válka – Ukrajinská kronika zpravodajů ČT. Osobní svědectví z aktuálního konfliktu, který je největším v Evropě od druhé světové války, sepsali váleční reportéři David Borek, Václav Černohorský, Martin Jonáš, Michal Kubal, David Miřejovský, Andreas Papadopulos, Pavel Polák, Karel Rožánek, Jakub Szántó a Jan Šilhan.

Reflexi aktuálního dění z Egypta, Pákistánu, Afghánistánu i Izraele nabízí kniha Proč Alláh stvořil kalašnikov od „reportéra z válek, mešit i bazarů“ Pavla Pawluschy Novotného. Do Mexika, kde léta žila, vezme čtenáře překladatelka Eva Kubátová v pokračování Mexikopedie.

O novinkách pohovoří někteří autoři Velkého knižního čtvrtku a také překladatelé zahraničních novinek při autogramiádě, která se uskuteční ve čtvrtek odpoledne v Knihovně Václava Havla v Praze.