Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky mají Arvéd, BANGER. a Il Boemo

České filmy Arvéd, BANGER. a Il Boemo mají shodně čtyři nominace na Ceny české filmové kritiky. Jeden z nich se také stane filmem roku. Právě probíhá druhé kolo hlasování a vítězové budou známi 4. února.

Spletité drama Arvéd o Jiřím Arvédu Smíchovském, okultistovi a udavači, natočil Vojtěch Mašek, držitel loňské Ceny české filmové kritiky za scénář snímku Okupace. Hlasující film Arvéd ocenili nominacemi za scénář, režii, film a herecký výkon Michala Kerna v titulní úloze.

Kritici vyzdvihli také příběh jedné noci v životě mladého drogového dealera BANGER. od Adama Sedláka. Ten má nominaci za nejlepší film, režii a pro herce Marsella Bendiga v roli dealerova nejlepšího kamaráda. Bendig se navíc uchází o titul objev roku.

Výpravný biografický a hudební snímek Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi se může stát nejlepším filmem nebo být oceněný za režii Petra Václava, herecký výkon Vojtěcha Dyka či za hudební složku, na níž se podílel dirigent Václav Luks. Il Boemo vidělo v českých kinech necelých 80 tisíc diváků, BANGER. 61 tisíc a Arvéda necelých deset tisíc. 

Nejlepší ženský výkon předvedly podle kritiků ukrajinská herečka Vita Smačeljuk v roli matky řešící nečekaná morální dilemata v dramatu Oběť, Pavla Tomicová jako psychicky zmožená žena ze snímku A pak přišla láska… a Gabriela Mikulková v úloze manželky podporující svého muže ve filmu Slovo.

Nominace mají projekty ČT

Ze 75 celovečerních titulů distribuovaných v kinech bylo 26 dokumentárních. Nejvíce z nich hlasující zaujaly filmy Zkouška umění, Good Old Czechs a KaprKód. Jak Good Old Czechs, tak KaprKód se ucházejí také o cenu za střih v kategorii audiovizuální počin roku.

Cenu innogy za objev roku může dostat herec Marsell Bendig za film BANGER. anebo režisér Michal Blaško díky svému celovečernímu debutu Oběť i televizní minisérii Podezření České televize. Hlasující vyzdvihli také Adama Kolomana Rybanského za jeho celovečerní debut Kdyby radši hořelo.

V kategorii Mimo kino si konkurují tři různorodé seriálové projekty České televize, Devadesátky, Pět let a Podezření. Nejlepším krátkým filmem se může stát experimentální Asterión, studentský snímek z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Ostrov svobody a původní YouTube produkce Spiknutí holčičích hoven. 

Nominace za rok 2021 se dočkalo sedmnáct děl. Jsou mezi nimi filmy promítané vloni v kinech, doplněné o televizní projekty a krátké snímky. Slavnostní večer 4. února 2023 bude hostit Divadlo Archa – a v přímém přenosu jej odvysílá od 20:20 kanál ČT art.