Beata Parkanová pokračuje v rodinných chvilkách. V novém filmu dala slovo prarodičům

Beata Parkanová natáčí film Slovo (zdroj: ČT24)

Na konci šedesátých let se odehrává druhý celovečerní film Beaty Parkanové Slovo. Drama o rodinných vtazích pod tlakem doby natáčí pětatřicetiletá režisérka podle svého scénáře a skutečného rodinného příběhu. V hlavních rolích se představí Martin Finger a Gabriela Mikulková.

Manželé Václav a Věra si dali slovo, že budou vždy stát při sobě a za svým morálním přesvědčením. Jenže doba je zkouší, děj se totiž odehrává mezi jarem 1968 a létem následujícího roku, kdy do československého vývoje zasáhla invaze vojsk Varšavské smlouvy. 

Beata Parkanová se při psaní scénáře inspirovala vlastními prarodiči. Její děda, státní notář, odmítal vstoupit do komunistické strany. „Neustálý tlak na něj i na rodinu se samozřejmě do manželství vpisoval. Tenhle dojem jsem si hluboko v sobě nesla a zároveň se snažila připodobnit, co je tím tlakem dneska,“ prozradila filmařka.

Opakované chvilky s Bokovou i Fišárkem

Před dvěma lety na sebe upozornila dramatem Chvilky. Celovečerní debut také vycházel z prožitých rodinných situací. Jenovéfa Boková za hlavní roli obdržela Českého lva i Cenu české filmové kritiky. Zahraje si i v novince Slovo, spolu třeba s Taťjanou Medveckou nebo Ondřejem Sokolem. 

Na filmu se podílí i přední český střihač Alois Fišárek. Pracoval mimo jiné s Věrou Chytilovou a je také dvorním střihačem Jana Svěráka. S Beatou Parkanovou se potkal už při Chvilkách. „Jsem šťastný, že si mě všimli, protože mně už je sedmdesát sedm let, takže jsou o dvě generace mladší než já. A jsou bezvadní,“ oceňuje spolupráci Fišárek. 

Hlavní část filmu Slovo vznikla během podzimu na Vysočině a Pardubicku, jarní natáčení se kvůli koronaviru posunulo. Nyní filmaři čekají na sníh.

Producenty novinky Beaty Parkanové jsou Bontonfilm studios, love.FRAME a slovenská Azyl production. Koprodukčně snímek podpořily Česká televize a polská Kijora.