Mordparta 1. oddělení se dostala na Divoký východ. V Devadesátkách vyšetřuje Jonáka či Mrázka

Česká televize začíná vysílat kriminální seriál, který dějově předchází divácky oblíbeným Případům 1. oddělení. Devadesátky se vrací do doby, kdy mafiáni mohli vše, zatímco policie jen to, co si vybojovala. Scénář pro Českou televizi napsal Matěj Podzimek a opět i bývalý kriminalista Josef Mareš. První díl uvede ČT1 9. ledna od 20:10.

Josef Mareš k pražské mordpartě, které později šéfoval, nastoupil právě v devadesátých letech. „Práce byla specifická tím, že jsem se dostal k případům, ke kterým bych se normálně nedostal. Dělali by je stoprocentně zkušenější policisté a já bych jim akorát pomáhal. Ale doba byla taková, že nebyl čas,“ vzpomíná na začátky, kdy byl hozený do vody.

Kutilové policie a mantáci zločinu

Jako začínající vyšetřovatel řešil třeba vraždu Ludviky Jonákové, manželky podnikatele Jonáka. Ten za objednání vrahů strávil osmnáct let ve vězení. Jonákův případ se v seriálu objeví, stejně jako další výrazné kauzy té doby, například orlické vraždy. Na policejní služebnu dorazí také třeba František Mrázek, podnikatel označovaný za jednu z tehdejších hlav organizovaného zločinu.

Josef Mareš slibuje, že mediálně proprané případy nahlíží seriál zase z jiného úhlu. „Šlo o válku kutilů policie a mantáků zločinu. Tyto případy byly mnohokrát rozebírány v tisku, v rozhlase i v televizi. My jsme je dali dohromady a napsali příběh tak, jak se udál z pohledu samotné policie,“ upřesňuje.

„Hlavně to, mladej, nehraj jako já“

Režisér Peter Bebjak devadesátá léta vnímá jako „časy, kdy se rodila a zároveň i kastrovala demokracie“. „Byl to Divoký východ,“ nepochybuje. Na straně zákona opět stojí Tomáš Kozák. Ovšem zatímco v Případech 1. oddělení je už zkušený vyšetřovatel, jeho o dvacet let mladší verze v Devadesátkách na oddělení vražd teprve začíná.

Role mladého Kozáka je první tak velkou televizní příležitostí pro Kryštofa Bartoše. Svou postavu konzultoval s Ondřejem Vetchým, který hraje Kozáka v Případech 1. oddělení. „Odpověděl mi: ‚Hlavně to, mladej, nehraj jako já, protože to nedáš.’ Vzal jsem si z něho jenom minimum, abych nebyl úplně jiný charakter, ale zároveň abych ho neimitoval,“ uvedl.

Případy 1. oddělení se vrací do Devadesátek (zdroj: ČT24)

Diváci „Případů“ také spolehlivě poznají neoblíbeného šéfa Josefa Korejse. Herce Miroslava Hanuše v prequelu nahradí Robert Mikluš. „Josef v mládí ještě neměl pozici, takže se musí víc snažit, ale je samozřejmě vidět, že je kariérista a sólokapr,“ naznačil.

Mladší já operativce Václava Plíška (Bolek Polívka) převzal Martin Finger. „Nával takzvané svobody odšpuntoval v masivním množství i to zlé v lidech,“ hodnotí raný kapitalismus v Československu. „Je pro mě velmi cenné vidět do způsobů a těžkostí, kterými se policajti tenkrát museli prokousávat,“ dodává. Naopak novou tváří v seriálové mordpartě je nadporučík Tůma v podání Ondřeje Sokola.

Na podzim by se měli diváci dočkat rovněž pokračování Případů 1. oddělení. Třetí řada bude podle tvůrců definitivně poslední.