Případy 1. oddělení pokračují novými skutečnými zločiny. Přibydou kriminalisté a excelové tabulky

Natáčí se nová řada Případů 1. oddělení, náměty epizod vycházejí opět ze skutečných zločinů a jedním ze scenáristů je bývalý kriminalista Josef Mareš. Pachatele se snaží odhalit divákům už známá mordparta. Také třetí série přiblíží nejen rozplétání případů, ale všímá si i vztahů mezi kriminalisty, jejichž práci mnohdy komplikují byrokratické nesmysly.

Tvůrčí tým zůstává neměnný. Skutečné případy do televizního scénáře spolu s Josefem Marešem opět převedl novinář Jan Malinda. O režii se dělí Michal Blaško a Peter Bebjak. Stejný zůstává i princip kriminalistické práce. „Pachatelé spáchají zločin a chtějí utéct před zákonem a kriminalisté jsou na to, aby je chytili,“ shrnuje stručně Bebjak.

Remundová: Seriál má i velmi drsný humor

Odlišná je ale doba, v níž oddělení vražd pracuje. Posunula se o šest let, počítat je třeba víc se sociálními sítěmi a elektronickou kriminalitou. Vyžadují se jiné postupy. „Policie je teď spíš jako firma. Manažerský titul MBA je víc než kriminalistická praxe. Porady po Skypu, elektronické knihy jízd, excelové tabulky na vše. Staré se potkává s novým,“ popisují tvůrci.

To vše vede občas k situacím, které jsou, alespoň z pohledu diváka, svým způsobem zábavné. Sabina Remundová, představitelka státní zástupkyně, přiznává, že jí scénář přišel vtipný.

„Když jsem to říkala panu Marešovi, tak na mě překvapeně koukal. Vtipné samozřejmě není to první, co vás k tomu napadne, ale má to i velmi drsný humor. A mně se líbí, když žánr není tak úplně čistý a je tam od každého kousek. Jako ze života, protože člověk zažije humorný situace i ve chvíli, kdy by je vůbec nepředpokládal,“ vysvětluje.

Petr Stach: Na place jsou i skuteční policisté

„Každopádně ty případy jsou děsivé a téměř vždy až neuvěřitelné, kdyby se nejednalo o skutečné příběhy, tak bych měla pocit, že je to až přehnané,“ dodává. Nahlédnout do reálné kriminalistické práce mají herci možnost nejen díky scénáři, který psal exšéf pražské mordparty.

Se skutečnými policisty se potkávají i na place. „Techniky OKTE (Odbor kriminalistické techniky a expertiz) nám hrají skuteční policisti a byla rarita, že když jsme teď točili rekonstrukci jednoho případu, tak na place byl chlap, který tenkrát na rekonstrukci toho opravdového případu byl,“ potvrzuje seriálový kriminalista Petr Stach.

„Ta práce, speciálně na vraždách, není opravdu nic radostného. Mají můj obdiv, že si to netahají domů, protože věci, které vidí každý den, jsou pro otrlé,“ obává se. Kromě Petra Anděla, jehož hraje, se diváci opět setkají také s majorem Kozákem (Ondřej Vetchý) nebo poručíkem Sršněm (Miroslav Vladyka).

Točí se třetí řada Případů 1. oddělení (zdroj: ČT24)

Nové postavy

„K oblíbené sestavě přibyly dvě postavy. Tým se rozrostl o nového vyšetřovatele a nového operativce,“ prozradil kreativní producent Michal Reitler. K novým tvářím seriálu patří třeba slovenský herec Juraj Loj. Příchod nových kolegů vnese do pracovních vztahů napětí. „Přicházejí nové postavy a některé staré se začínají trošku jinak chovat, jsou zkušenější, tak vznikají jisté animozity,“ potvrzuje režisér Bebjak.

Podle jeho slov je třetí série definitivně tou poslední. Předchozí dvě řady se těšily velké divácké oblibě. „Je nám prostě dobře ve světě, kde všichni usilujou o dobré konce,“ vysvětluje si Michal Reitler dosavadní úspěch Případů 1. oddělení.

Kriminálky jsou součástí i aktuálního programu České televize. Vysílá jak nové případy, tak reprízy už známých krimiseriálů. Některé z nich je možné zhlédnout (po různě dlouhou dobu) následně v iVysílání.