Il Boemo má ve světě opět úspěch. Film o Myslivečkovi bude soutěžit v San Sebastiánu

Film Il Boemo bude soutěžit v San Sebastiánu (zdroj: ČT24)

Historický snímek Il Boemo o českém skladateli Josefu Myslivečkovi bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži festivalu v San Sebastiánu. Film Petra Václava s Vojtěchem Dykem v hlavní roli je tak druhým titulem, který bude v posledních šestnácti letech zastupovat českou kinematografii v hlavní soutěži festivalu kategorie A.

Podobný úspěch se naposledy podařil Nabarvenému ptáčeti Václava Marhoula, které bylo přijato v roce 2019 do hlavní soutěže v Benátkách. „Pro mě osobně je již samotné přijetí do hlavní soutěže na takto prestižním festivalu obrovská čest,“ reagoval na výběr do sledované kategorie v San Sebastiánu režisér a scenárista snímku Il Boemo Petr Václav.

Příprava a vznik filmu, na němž se podílela i Česká televize, trvaly zhruba deset let. „Vnímám to jako odměnu za zcela bezprecedentní přípravu, ojedinělý důraz na historickou věrnost a také za maximální snahu o dobovost, se kterou jsme všichni ke snímku přistupovali,“ dodává producent Jan Macola.

Hvězda jménem Mysliveček

Výpravný životopisný snímek Il Boemo připomíná, že už před Bedřichem Smetanou a Antonínem Dvořákem měli Češi hudební hvězdu světového významu. Syna pražského mlynáře, který se navzdory přání otce vydal za štěstím do Itálie, která byla v druhé polovině osmnáctého století centrem evropského operního umění. A na rozdíl od mnoha jiných se zde skutečně dokázal prosadit.

Josefa Myslivečka na plátně ztvárnil Vojtěch Dyk. Kvůli uvěřitelnosti se naučil italsky a ujal se také dirigentských pasáží. „Hrát Josefa Myslivečka pro mě byla výzva a motivace jako pro herce i pro muzikanta. Jsem samozřejmě napjatý, jak jeho příběh přijme publikum u nás i v Evropě. Protože to si Mysliveček zaslouží, abychom znali jeho příběh,“ nepochybuje Dyk.

Natáčelo se v Praze i v Itálii

S rozpočtem sto dvacet milionů korun patří Il Boemo k nejnákladnějším tuzemským filmům. Záměrem tvůrců bylo přenést na plátna kin co nejpřesněji atmosféru druhé poloviny osmnáctého století. Natáčelo se na autentických italských i českých lokacích.

Teaser na film Il Boemo (zdroj: Mimesis Film)

„Pro potřeby filmu jsme v Pražské křižovatce a následně i v Itálii nahráli živě naprostou většinu árií, které se ve filmu objeví. Velkou část z nich uslyší diváci v té nejvyšší kvalitě vůbec poprvé od Myslivečkovy doby,“ doplnil producent Macola. Hudba k filmu vznikla za doprovodu pražského barokního orchestru Collegium 1704 a pod vedením dirigenta Václava Lukse.

Festival v San Sebastiánu se koná v druhé polovině září. Do tuzemských kin se Il Boemo dostane 20. října, následně bude v nově zrekonstruovaném barokním Clam-Gallasově paláci v Praze zpřístupněna výstava o Josefu Myslivečkovi, kde budou mimo jiné k vidění i filmové kostýmy.