Klip týdne: Výlet do mysli masového vraha a vůdce sekty Jima Jonese

Australské elektronické duo Skynd po předchozích skladbách, pocházejících z debutového alba Chapter 1, tento týden představilo singl ke skladbě Jim Jones. Ten volně navazuje na úspěšnou prvotinu, a je tak předzvěstí připravovaného nástupce Chapter 2.

Chapter 2

Jim Jones byl zakladatelem a vůdcem americké sekty Peoples Temple (Chrám lidu), jež propagovala rasovou snášenlivost a levicové myšlenky. Pod tíhou obvinění, jež se na jeho církev postupně za dobu jejího působení začala objevovat, mimo jiné bití, sexuální zneužívání a vraždy, nařídil dne 18. listopadu 1978 hromadnou sebevraždu svých stoupenců.

Tragédie si vyžádala 915 obětí, z nichž zhruba třetinu tvořily děti. Sám Jones byl nalezen s prostřelenou hlavou. Spekulovalo se o požití jedu, pozdější vyšetřování však ukázalo, že mnoho z těl obětí neslo stopy vpichů po jehlách, více než 150 z nich pak bylo zastřeleno.

Těsně před tragédií členové Jonesovy osobní ochranky zastřelili senátora Leona Ryana, fotografa, dva zpravodaje stanice CBS a jednoho z odpadlíků sekty. Jediný přeživší, zvukař Steven Sung, vyvázl se zraněním a celý průběh následné tragédie nahrál. Událost v Jonestownu je dodnes považována za největší masovou sebevraždu v moderních dějinách. 

Videoklip, jenž tragickou událost vykresluje, vznikl pod taktovkou režiséra Garricka Lauterbacha. Singl Jim Jones pak volně navazuje na předchozí debut Skynd Chapter 1, jenž popisuje jiné tragické události. 

Chapter 1

Chapter 1 obsahuje skladby Elisa Lam, popisujcí záhadné zmizení a smrt kanadské vysokoškolačky, Richard Ramirez o americkém sériovém vrahovi a skladbuGary Heidnik pojmenovanou po muži, který je považován za jednoho z nejbrutálějších vrahů 20. století a jenž sadisticky mučil a zavraždil mnoho žen. Prokázat se mu však podařilo pouze smrt dvou z nich.

Na posledně jmenované skladbě si zahostoval i frontman Korn Jonathan Davis. Všechny tři videoklipy vznikly v režii TallyHo!.

Skynd

Skynd je australská dvojice hudebníků, sestávající ze spěvačky Skynd a instrumentalisty, který si říká F. Název projektu vznikl podle jména imaginárního přítele ze zpěvaččina dětství. Dvojice vystupuje v maskách a jak uvedla Skynd v rozhovoru pro časopis Metal Hammer, jejich tvorba se zabývá temnou stránkou lidské psychiky, která zpěvačku odjakživa fascinovala. 

Skynd
Zdroj: ČT24/Pinterest