Zemřel prorektor JAMU Josef Kovalčuk. Stál u zrodu HaDivadla, působil i v Národním divadle

Zemřel prorektor JAMU Josef Kovalčuk (zdroj: ČT24)

Ve věku 69 let zemřel v sobotu Josef Kovalčuk, výrazná osobnost českého divadla a prorektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, který se mimo jiné zasloužil o obnovení divadelní fakulty na zmíněné škole. Spojen je i s Národním divadlem v Praze.

  • Dokument Hanácké divadlo o počátcích tohoto brněnského souboru odvysílá ČT art 2. 7. ve 22:05. 

„Byl jednou z největších divadelních osobností českého divadla poslední čtvrtiny 20. století a základním koncepčním tvůrcem HaDivadla v tomto období. Od počátku 90. let nezaměnitelným dílem též spolutvořil divadelní fakultu a celou Janáčkovu akademii múzických umění,“ připomněl rektor JAMU Petr Oslzlý.

Kovalčuk vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a dramaturgii na pražské DAMU. Spoluzakládal HaDivadlo, ve kterém od roku 1974 do roku 1996 pracoval jako dramaturg.

Poté odešel do Národního divadla v Praze, kde působil na přelomu tisíciletí jako dramaturg a umělecký šéf činohry. V letech 2009 až 2013 byl dramaturgem Husy na provázku.

V akademické sféře působil jako děkan divadelní fakulty dohromady 12 let a podílel se také na založení mezinárodního festivalu divadelních škol Setkání/Encounter i na vytvoření tradice mezinárodních vědeckých a doktorských konferencí na fakultě. Na ní byl také vedoucím kabinetu pro výzkum divadla a dramatu a řadu divadelních her, scénářů, adaptací a dramatizací také sám napsal.

V sobotu přišla JAMU i o další osobnost spojenou s touto školou. Josef Kovalčuk zemřel ve stejný den jako herečka a profesorka brněnské JAMU Nika Brettschneiderová.