Filmová upoutávka týdne: Steve Carell jako otec čelí synovým problémům se závislostí

Herci Steve Carell a Timothée Chalamet se sekávají ve filmu, v němž je vztah otce a syna podroben zkoušce kvůli synově drogové závislosti.

Film Beautiful Boy vypráví skutečný příběh otce a syna Sheffových. Zakládá se přitom nejen na bestselleru, jejž napsal David Sheff z pohledu otce, ale i na knize, kterou sepsal jeho syn Nic Sheff. Jádrem filmu je jejich vzájemný vztah, jeho proměny v čase a hlavně dopad synovy závislosti na pervitinu, která vyvolává nejvážnější krizi.

Režisérem snímku je Felix Van Groeningen, belgický tvůrce, pro kterého jde o první americkou produkci. Jeho filmografie čítá snímky Belgica, Přerušený kruh nebo Smolaři. Na jeho talent ukazují některá ocenění. Za režii filmu Belgica byl oceněn na festivalu Sundance, za scénář Přerušeného kruhu dostal cenu na přehlídce Tribeca. Přerušený kruh se dočkal v roce 2014 i nominace na Oscara v kategorii cizojazyčný film.

Komikem není herec navždy

Oscarové nominace mají i hlavní herečtí představitelé. Steve Carell, který se ujal role otce, měl dlouhou dobu pověst komika. Jeho první filmové počiny zahrnují komedie Zprávař: Příběh Rona Burgundyho nebo Božský Bruce, kde se objevil po boku Jima Carreyho. Nepřehlédnutelné bylo i jeho obsazení do americké verze populárního britského seriálu Kancl.

Jeho první velkou filmovou rolí pak bylo 40 let panic v roce 2005. O rok později následovala Malá Miss Sunshine, která se navíc dočkala řady ocenění. Růst jeho věhlasu dokládá, že čtyři roky po Božském Bruceovi se v pokračování nazvaném Božský Evan už ujal hlavní role. Jeho komediální renomé pak potvrzovaly další snímky jako Dostaňte agenta Smarta, Noční rande nebo Blbec k večeři.

Steve Carell
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Úplně jinou tvář Carell ukázal v dramatu Hon na lišku v roce 2014, v němž se zcela proměnil i fyzicky, aby ztvárnil multimilionáře Johna du Ponta, kterého koncem devadesátých let odsoudili za vraždu člena amerického olympijského týmu. Za svůj výkon se Carell dočkal herecké nominace na Oscara, Zlatý glóbus i cenu BAFTA.

Timothée Chalamet, který ve filmu Beautiful Boy ztvárňuje syna, má sice vzhledem ke svému věku za sebou skromnější kariéru, nedávno však na sebe filmový svět upozornil, když si zahrál hned ve dvou filmech, které se letos dočkaly nominace na Oscara za nejlepší film. V případě Dej mi své jméno byl součástí tohoto úspěchu – byl totiž také nominován v hlavní herecké kategorii.

Ani Carell, ani Chalamet, ani režisér Felix Van Groeningen zatím Oscara nemají, zahraniční média ale v případě Beautiful Boy už teď píší o oscarovém adeptovi, čemuž napomáhá i načasování premiéry na říjen letošního roku.