Vtipy Přátel z New Yorku baví i po letech

Svébytný humor, mladí lidé a lákavé prostředí amerického velkoměsta. To jsou jen tři z mnoha důvodů, pro které si seriál Přátelé získal srdce celé generace televizních diváků po celém světě. Sitcom, který velkou měrou určoval životní styl a především módu své doby, si pohrává s radostmi a starostmi života šesti povahově rozdílných mladých přátel na newyorském Manhattanu. Miliony lidí na celém světě po dlouhých deset let netrpělivě očekávaly každý týden nový díl nejsledovanějšího seriálu vůbec, který jim, samozřejmě ne zcela realisticky, podával obraz každodenního života „obyčejných“ Američanů. Atraktivitu sitcomu zvyšovalo i několik prestižních amerických televizních cen a především hollywoodské hvězdy, které se čas od času mihly ve vedlejších rolích.

Když šestice herců dostala v roce 1994 poprvé do ruky scénář sitcomu Přátelé od tvůrců Marthy Kauffmanové a Davida Crana a 22. září byl odvysílán první díl, nikdo netušil, jaký fenomén se toho dne zrodil. Původní plán na koncept celého seriálu byl nicméně trochu odlišný. Děj se měl točit kolem čtyř postav a navíc jeden z mužských představitelů měl být gay. Po seznámení se s herci, které do té doby téměř nikdo neznal, nicméně tvůrci od této myšlenky upustili a všech šest postav bylo jaksepatří hlavních. Herci sami si za tímto řešením stáli, což dali najevo jednoduchým gestem. I když se jejich plat za jednotlivé díly v průběhu času šplhal do závratných výšek a končil u milionu dolarů za epizodu, dostávali po celou dobu všichni stejně.

Příběhy pětice mladých Newyorčanů Rachel, Moniky, Phoebe, Chandlera, Rosse a Joeyho se odehrávají převážně ve dvou bytech v Greenwich Village v New Yorku a v dnes již proslulé (ale původně neexistující) kavárně Central Perk. Tvůrci údajně obcházeli všechny možné i nemožné podniky kavárenského typu po celém New Yorku, vyfotografovali jejich interiéry a pak společnými silami vytvořili ve studiu Warner Bros design fiktivní kavárny Central Perk. Ve skutečnosti se seriál natáčel před živým publikem, a pokud se diváci vtipům dostatečně nesmáli, byl scénář vrácen a okamžitě přepracován, aby scény na publikum lépe fungovaly.

Monica Geller (Courtney Cox) – Pořádkumilovná Monica je Rossova sestra a už od střední školy nejlepší kamarádka Rachel. Tehdy nicméně válčila s obezitou. V současnosti pracuje jako šéfkuchařka v luxusní restauraci a je velice soutěživá. Dlouhou dobu měla vážný vztah s rodinným známým Richardem, nicméně poté si začne s Chandlerem, kterého si i vezme. Jelikož nemohou mít společně děti, adoptují v posledním díle dvojčata.

Rachel Green (Jennifer Aniston) – Rachel zbožňuje módu nadevše a v prvním díle se nám představí jako rozmazlená dcera bohatého otce. V průběhu seriálu se ale začne stavět na vlastní nohy a od obsluhování hostů v kavárně Central Perku se vyhoupne až na prestižní pozice v módním průmyslu. Rachel životní partner je Ross, se kterým se stále rozchází a schází. Mají spolu dceru Emmu.

Phoebe Bufet (Lisa Kudrow) – Potrhlá masérka a ještě potrhlejší zpěvačka Phoebe prošla těžkým dětstvím, které se podepsalo na její výstřednosti. Se svým identickým dvojčetem Urshulou se nestýká, ale svému nevlastnímu bratrovi porodila trojčata. V poslední řadě seriálu se provdá za Mika Hannigana.

Ross Geller (David Schwimmer) – Ross je z celé skupiny největší intelektuál. Pracuje nejdříve v muzeu pravěkých dějin a později se z něj stane profesor paleontologie. Zakládá si na pečlivé mluvě, ale ve vztazích se mu nedaří. Po celou dobu je zamilován do Rachel, nicméně je dvakrát rozvedený a má dvě děti.

Chandler Bing (Matthew Perry) – Pracoval jako analytik dat v mezinárodní firmě a později v reklamní agentuře. V dětství ho poznamenal rozvod rodičů a stále má problém navazovat dlouhodobější vztahy se ženami. Jeho nejlepším přítelem je Ross, s jehož sestrou Monicou se dá později dohromady.

Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) – Neúspěšný herec a věčný sukničkář Joey má italské předky. Jako herec získal roli v seriálu Tak jde čas. Neprojevuje se přílišnou bystrostí, nicméně nesmírně rád jí a jeho nejlepším přítelem je Chandler.

Přestože seriálové postavy měly co nejvěrněji ukazovat jakýsi exemplární vzorek mladé newyorské populace a se svými starostmi se jim přibližovaly, některé prvky jsou samozřejmě nadnesené. Finanční situace této šestice by jim v reálném životě jistě nedovolila procházet se denně v jiném a navíc často značkovém oblečení, (které ale následně určovalo americké módní hity sezóny). I partnerský život jednotlivých přátel byl v jistém smyslu bohatý. Pokud postavy zrovna nechodily „se svou životní láskou“, střídaly známosti jak na běžícím pásu a pak si o nich ve stylovém podniku měly čas povídat nad šálkem kávy na evidentně nejpohodlnějším plyšovém gauči široko daleko, kam si ale kromě nich nikdo nikdy nesedl.

Byli jsme přátelé nejen na place, říkají herci

Sami herci tvrdí, že jejich osobní vztahy se velice podobaly těm seriálovým a skutečně z nich byli přátelé. Během natáčení si pak společně užili spoustu legrace a dokonce přiznali, že často kvůli vtipnosti textu nebylo vůbec snadné zahrát některé scény s kamennou tváří. Jelikož si seriál získal okamžitě ohromnou popularitu, mnoho dalších hollywoodských hvězd si nenechalo ujít příležitost zviditelnit se na televizní obrazovce, a tak se do epizodních rolí dostali herci jako Bruce Willis, Brad Pitt, George Clooney, Julia Roberts, Charlie Sheen nebo Tom Selleck.

Úvodní taneční kreace na fontáně se ve skutečnosti natáčely ve čtyři hodin ráno. Voda byla údajně pekelně studená a jelikož nebyla ještě nazpívána píseň I’ll Be There For You od skupiny The Rembrands, museli herci tančit při funky soulu.

Za deset let šestice mladých lidí vyrostla klopýtavým tempem do věku nemilosrdné dospělosti. Starosti se v průběhu dozrávání jednotlivých hrdinů zákonitě měnily, nicméně inteligentní humor zůstal a kritici se shodují, že právě dokonalá souhra samotných herců stojí za komerčním úspěchem celého projektu. Poslední díl tak uzavírá celou sérii nostalgickým happyendem, který při své premiéře zhlédlo ve Spojených státech až padesát milionů lidí, z čehož skalní fanoušci se mohli tísnit na newyorském Times Square pod velkoplošnou obrazovkou. Po téměř sedmnácti letech od premiéry může snad působit směšně tehdejší móda či účesy, ovšem vtip a šmrnc seriálu za ta léta rozhodně nevyprchal a znovu a znovu polechtá bránice nejen dnešním dvacátníkům a třicátníkům.

Vystřižené scény ze seriálu: