Kouteckého cenu vyhrál „český duch“ Dva nula

Praha - Dokument z fotbalového prostředí, ale nikoli o fotbale je vítězem sedmého ročníku Ceny Pavla Kouteckého, která náleží osobitým dokumentaristickým počinům. Snímek Dva nula vybrala porota z deseti finalistů a sto osmi přihlášených dokumentů.

"Film je experiment, na jehož přípravě autoři Pavel Abrahám a Tomáš Bojar pracovali dva roky. Poté vše vsadili na jedno odpoledne, na průběh jedné události, která nebyla v jejich režii. Výsledkem kombinace detailní přípravy, dokumentárního natáčení a výborného střihu je vznik dobrého filmu. Oceňuji v dnešní rychlé době jejich trpělivost a důslednost v přípravách, které jsou na kvalitě filmu vidět," poznamenala k filmu organizátorka Kouteckého ceny Jarmila Poláková.

Filmaři ve snímku Dva nula podle poroty zachycují „českého ducha“ nápaditým jazykem skrze autentické rozhovory fanoušků Sparty a Slavie v prostředí stadionu během fotbalového derby, ze kterého však divák paradoxně nevidí skoro nic. Ze střípků rozhovorů před ním vyvstává specifický obraz fotbalového prostředí, který je jakoby odrazem společnosti samotné.

„Z Ceny Pavla Kouteckého máme radost, ocenění si vážíme a moc za něj porotě děkujeme. Zatím jsme až tolik cen nedostali a navíc s žádnou z nich nebyla spojena 'munice', jak se tomu říká ve fotbale,“ neskrývají tvůrci potěšení z ceny, spojené se stotisícovou odměnou.

Dokument Dva nula aktuálně míří na filmové přehlídky do Moskvy a Londýna. Uveden byl - kromě distribuce do kin - například v loňské soutěži festivalu v Karlových Varech či na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Právě spoluzakladatel jihlavského festivalu a zároveň také režisér a herec Jiří Havelka zasedl letos v porotě. Svým názorem přispěla další porotkyně spisovatelka Petra Hůlová, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, dramaturgyně programu festivalu Jeden svět Zuzana Raušová a Milada Šírová, imunoložka, přítelkyně a spolužačka Pavla Kouteckého, jehož jméno ocenění pro dokumentaristy nese. 

S nápadem založit Cenu Pavla Kouteckéhopřišli jeho přátelé. Koutecký patřil mezi výrazné dokumentaristy a skupina jeho spolupracovníka si přála, aby byla alespoň jednou za rok možnost promítnout jeho snímky veřejnosti, „a také upozornit na dobrý nový český dokument a autora tohoto filmu povzbudit finanční odměnou“. Ocenění se uděluje od roku 2007. Loňský ročník vyhrála režisérka Klára Řezníčková s filmem Trojmezí.