Porcelán jako výzva: Designér Piršč vystavuje svítidla i 3D tapety

Brno - Po dvouleté tvůrčí pauze představuje designér Daniel Piršč svoje nová díla. Na výstavě v brněnské Richard Adam Gallery mohou návštěvníci vidět hlavně světelné objekty z porcelánu, který Piršč použil na výrobu svítidel jako jeden z prvních Čechů.

Jeho práce jsou nadčasové a někdy vizionářské – a už několik let se točí jenom kolem porcelánu. Podle Daniela Piršče je totiž tento materiál výzva: „Člověk nikdy neví, co se bude dít, když otevřete pec. Při nejvyšší teplotě se porcelán chová jako máslo, takže člověk musí vědět, jak tu věc vystavět, aby se celá nezbortila.“

Výstavě dominují neobvyklé lampy a nástěnná svítidla, která mají například tvar chorošů. „Choroše mají za sebou svůj příběh. Samozřejmě najít v lese dostatečně veliký choroš na odlití není úplně jednoduché, takže jsem pověřil svoje přátele. Nakonec se podařilo,“ uvedl Pirčš.

Designér přinesl na trh i takzvané 3D tapety. Zákazníci si je oblíbili, protože je můžou podle svojí libosti kombinovat nebo přeskupovat. Novinek z dílny Daniela Piršče bude navíc přibývat – na jaře dokončí stavbu art-designové manufaktury v Mikulově.