Jihočeští zastupitelé zvolili hejtmanem kraje Martina Kubu

Hejtmanem Jihočeského kraje byl zvolen Martin Kuba z ODS, který získal 30 z 55 hlasů na ustavujícím povolebním zasedání. Občanští demokraté se už předtím dohodli na široké koalici s KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutím Jihočeši. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. V opozici skončili Piráti, STAN a hnutí ANO, které říjnové volby těsně vyhrálo.

Martin Kuba je čtvrtým jihočeským hejtmanem v historii. Před ním funkci zastávali Jan Zahradník (ODS), Jiří Zimola a Ivana Stráská (oba ČSSD).

Podle Kuby je nyní hlavním úkolem kraje zvládnout dopady pandemie koronaviru. Nový hejtman dodal, že se především jedná o zajištění dostatečné kapacity v nemocnicích, v domovech pro seniory a následně nastartování ekonomiky.

Následně chce Kuba řešit dlouhodobé priority. „Chceme, aby se kraj změnil z úřadu, který většina Jihočechů vnímá jako institut, o kterém nic neví, v partnera pro jihočeská města, obce a občany. Chci být víc v terénu a víc se bavit s lidmi a posouvat krajské peníze do projektů, které chybí,“ uvedl Kuba.

Kuba chce častější zasedání zastupitelstva

Nový hejtman chce, aby se zastupitelé scházeli častěji. Ideální je podle něj jednou měsíčně. „Nepřijde mi ideální mít zasedání po dvou měsících a pak tu řešit během pár hodin tři stovky různých bodů,“ dodal. Kuba řekl, že chce také zjistit, zda na úřadu Jihočeského kraje není přebytek zaměstnanců, a případně jejich počet snížit.

V radě kraje má ODS i s hejtmanem tři místa, stejně jako ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09, Jihočeši dvě. Placených pozic radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období. V placených pozicích radních budou vedle Kuby Lucie Kozlová (ODS), František Talíř z KDU-ČSL, Antonín Krák z ČSSD, Pavel Klíma z TOP 09 a Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012.

Zbylými členy rady se stali za ODS Tomáš Hajdušek, za ČSSD Miroslav Joch a Olga Bastlová, Jan Bartošek z KDU-ČSL a Jiří Fišer za hnutí Jihočeši 2012.

ANO získalo stejně mandátů jako ODS, ale zůstane v opozici

Hejtman bude mít na starosti zdravotnictví, záchrannou službu, krizové řízení a vnější komunikaci. Hajdušek bude řídit finance, přípravu rozpočtu, investiční plán a přípravu velkých investičních akcí. Kozlová by se měla věnovat sociálním věcem, vědě, výzkumu a IT.

František Talíř z KDU-ČSL by měl mít pod sebou regionální rozvoj, cestovní ruch a životní prostředí, Pavel Klíma z TOP 09 školství, sport a veřejné zakázky. Pod Antonína Kráka z ČSSD by měla spadat doprava, územní plánování a majetek. Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012 dostal na starost venkov, kulturu a památky.

Volby v kraji vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty.