Paroubek: Z nedočerpaných fondů by se měly alespoň podpořit investice

Praha – Nevyčerpané evropské fondy by měly jít na podporu investic nových členských zemí včetně České republiky. Lídr kandidátky LEV 21 – Národní socialisté Jiří Paroubek staví své priority hlavně na ekonomických otázkách, řešení nezaměstnanosti a regionálním rozvoji. Prosazuje taktéž silnější federalizaci, k té by ale Evropská unie měla přistoupit až po řešení finančních problémů.

Paroubek: Prioritou je zaměstnanost, federalizace může přijít později (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Vzhledem k výraznému podílů Čechů, kteří Unii nedůvěřují, není podle Paroubka na místě nyní bojovat za větší federalizaci. „Myslím, že toto mají lidé za druhořadou záležitost. Hlavní je teď řešit nezaměstnanost, životní prostředí, ochranu spotřebitele, ale třeba i ochranu lidí proti bezpečnostním hrozbám typu terorismu,“ tvrdí lídr národních socialistů. V horizontu dalších pěti až deseti let by se podle něj měly správně vybalancovat kompetence jednotlivých orgánů EU.

Europarlament by podle Paroubka měl vyvíjet tlak na větší podporu zaměstnanosti ze strany Evropské komise. „Evropská unie může vytvářet také obecné podmínky pro to, aby z ní neutíkali investoři, ale aby tam zůstávali,“ dodává. V praxi by tak například nedočerpané peníze z evropských fondů mohla komise prioritně směřovat do zemí s vysokou nezaměstnaností – právě na podporu investic.