Platy ve veřejné sféře by mohly růst, připustil Babiš. Koalice o nich bude znova jednat

Události: Koalice bude jednat o nárůstu platů (zdroj: ČT24)

Koalice bude jednat o růstu platů ve veřejné sféře, tuto možnost v rozhovoru pro Českou televizi připustil premiér Andrej Babiš (ANO). Návrh státního rozpočtu na příští rok, který ministryně financí na vládu poslala tento týden, přitom sice počítá s nárůstem pro učitele, ale u dalších státních zaměstnanců, jako jsou hasiči nebo policisté, má platy zmrazit. To kritizovali sociální demokraté a uvedli, že chtějí růst o pevnou částku pro všechny.

„Máme vyšší inflaci, tak nárůst je na místě, teď je otázka, jakým způsobem jsme schopni v rámci rozpočtu ten nárůst prosadit,“ uvedl premiér a předseda ANO Babiš. „Do jednání půjdeme s návrhem, aby se všem státním zaměstnancům navýšily platy o částku tři tisíce korun měsíčně,“ konstatoval vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. O platech by měl podle sociálních demokratů jednat kabinet i společně s odbory.

Například Jan Kurnat je u hasičského záchranného sboru už jedenáct let. Poslední dva roky slouží v Praze a během koronavirové pandemie se jemu i kolegům náplň práce na čas proměnila – dále sice pomáhali u nehod i požárů, ale zároveň rozváželi vakcíny, dezinfikovali objekty, pomáhali v nemocnicích. „Podíleli jsme se na tom všichni jako jedna parta. Trávili jsme i čas ve volnu tady, když bylo potřeba, šli jsme do práce. Bylo to náročné i po psychické stránce,“ popisuje. Mimořádné úkoly pro hasiče nekončí ani teď. Pomáhají třeba rozvážet antigenní testy do škol po celé republice.

Platy státních zaměstnanců – mezi kterými jsou právě i hasiči, policisté nebo úředníci, navrhlo ministerstvo financí zmrazit. Krok hájí udělenými odměnami a argumentem, že další peníze zaměstnancům zůstaly po zrušení superhrubé mzdy, snížení daní a zvýšení slevy na poplatníka.

„Peníze převyšují inflaci. Já jsem ministryně financí a musím se chovat vzhledem k okolnostem i úsporně. Pokud vláda rozhodne jinak, tak to samozřejmě bude jinak,“ říká Alena Schillerová (za ANO).

Hamáček poznamenal, že tak, jak je rozpočet navržen, jeho hlas nedostane. „Protože reálně snižuje platy státním zaměstnancům,“ zdůraznil. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) nedostane hlas žádného sociálnědemokratického ministra.

Zmrazení platů pro příští rok kritizují i někteří opoziční politici

Že by platy v příštím roce měly ve veřejné sféře zůstat na stejné úrovni jako letos, se nelíbí ani některým opozičním stranám. „Hasičům, policistům a dalším potřebným profesím, jako jsou třeba záchranáři, je potřeba platy zvyšovat,“ zdůraznil předseda SPD Tomio Okamura. Podle předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslavy Vostré (KSČM) by měly růst alespoň o míru inflace. „To znamená těch 3,5 procenta. Myslíme si, že je to spravedlivé,“ poznamenala.

Politici ale upozorňují i na limity státního rozpočtu a v souvislosti s možným růstem výdělků volají po úsporách. „Pokud by vláda dokázala ušetřit, snížit schodek a nalézt výdaje, které je možné osekat, tak rozumím tomu, že část toho je možné nasměrovat státním zaměstnancům,“ míní místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

I podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) je potřeba vycházet z možností státního rozpočtu. „A v tuhle chvíli mám zato, že je možné hledat jiné úspory než v oblasti platů. Pak by bylo možné něco přidat,“ uvedl.

Návrh rozpočtu zatím počítá jen s navýšením platů učitelů. Plán hospodaření na příští rok musí vláda sněmovně poslat do konce září.