USA připravují antidumpingová cla na hliník. Postihnou osmnáct zemí včetně Německa

Americké ministerstvo obchodu chce uvalit konečná antidumpingová cla na běžné hliníkové plechy z osmnácti zemí. Podle agentury AFP musí cla ještě potvrdit americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC), což by se mělo stát 15. dubna.

Běžné hliníkové plechy se používají na fasády budov, karoserie nákladních aut či dopravní značky. Nejvyšším clem, v rozmezí 49,4 až 242,8 procenta, by měl být zatížen dovoz hliníku z Německa, které je jeho největším vývozcem do USA. V roce 2019 Spojené státy dovezly z Německa plechy za 286,6 milionu dolarů (6,2 miliardy korun). 

Druhým největším vývozcem je Bahrajn, a to s hodnotou 241,2 milionu dolarů (přes 5,2 miliardy korun). V jeho případě USA chystají antidumpingové clo 4,83 procenta a antisubvenční 6,44 procenta.

Dalšími zeměmi, na které by se clo mělo vztahovat, jsou Brazílie, Chorvatsko, Egypt, Řecko, Indie, Indonésie, Itálie, Omán, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko. Cla postihnou také Jihoafrickou republiku, Jižní Koreu, Španělsko, Tchaj-wan a Turecko. 

Spojené státy začaly vyšetřovat podezření ze subvencí a dumpingových cen loni v březnu za vlády někdejšího prezidenta Donalda Trumpa. V říjnu pak uvalily předběžná cla. Americká vláda za Trumpa zavedla desetiprocentní clo na většinu dovozu hliníku s odvoláním na zákon o národní bezpečnosti.

Předběžná antidumpingová cla na hliníkové plechy se dotkla dovozu v ročním objemu 1,96 miliardy dolarů (přes 42 miliard korun). Čína na seznamu není, protože Spojené státy už clo na hliníkové produkty z této země uvalily.